Скопие. Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония (РСМ) д-р

...
Скопие. Министърът на здравеопазването на Република Северна Македония (РСМ) д-р
Коментари Харесай

Македонският здравен министър: Пациентите, ваксинирани в Сърбия, ще получат втората си доза в РСМ

Скопие. Министърът на опазването на здравето на Република Северна Македония (РСМ) доктор Венко Филипче направи работно посещаване в лечебните заведения в Прилеп и Битоля. В изказване пред медиите министърът осведоми за обстановката с привилегированите пациенти, модулните лечебни заведения, както и ограниченията за отбрана и процеса на имунизация. Модулната болница в Битоля разполага с три уреди и е най-голямата в страната, която е подготвена във всеки миг да одобри редица пациенти, в случай че е належащо, цитира думите му македонското електронно издание " Курир " .

„ Сега сме изправени пред пика на може би най-силната вълна. Много пациенти се нуждаят от съответни здравни грижи, за които имаме ежедневна съгласуваност и връзка с шефовете на всички лечебни заведения в цялата страна. Има много болнични кревати, всеки пациент ще получи нужните здравни грижи. Системата от модулни лечебни заведения обгръща 19 заведения в 16 общини, сподели министърът.

По отношение на процеса на имунизация против Covid 19 министърът сподели, че както в Битоля, по този начин и в други градове в страната, процесът върви добре, на никое място няма по-сериозни проблеми.

„ Всички, които са били имунизирани в Сърбия, с втората доза ще бъдат имунизирани у нас. Очаквам сръбските здравни управляващи да изпратят описите по електронен път, с цел да улеснят целия развой, а това е в региона на организацията и наличността. По въпроса за експертно мнение за имунизацията на AstraZeneсa ще изчакаме да излезе формалната позиция на Европейската организация по медикаментите след съвещанието на борда през идната седмица. Някои страни като Германия са взели самостоятелни решения, тъкмо както някои други страни, които са я спрели. След избран интервал от време, имунизацията може да продължи, в случай че има позитивно решение, т.е. по-младите хора могат да бъдат имунизирани с тази ваксина. Сега е ясно, че изгодата от имунизацията е доста по-голяма и рискът от развиване на тежък Covid е доста по-голям от риска от тези затруднения, само че сигурността на пациентите, т.е. жителите, е наш първи приоритет и в този смисъл ще изчакаме формалните рекомендации, “ сподели Филипче.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР