Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна,

...
Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна,
Коментари Харесай

ЕЦБ прогнозира скок на цените в еврозоната, близо до пикови стойности

Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна, е напълно покрай пик, съобщи вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, представен от Франс прес. Той ще бъде последван от предстоящ през втората половина на годината спад. Той чака равнището на инфлация през последното тримесечие да е над 4 %.

В еврозоната инфлацията доближи рекордните 7,4 на 100 през март, което е доста над целевите 2 % на ЕЦБ в средносрочен проект, отразяващи непоклатимост на цените.

В последните си прогнози за инфлацията, оповестени през март, банката заложи на приблизително ниво от 5,1 на 100 през 2022 година съгласно базов сюжет, който обаче не включва  понижаване или даже прекъсване на съветските газови доставки със съответните опустошителни последствия за производството в Европа. Това би тласнало инфлацията до 7,1 на 100, предизвести ЕЦБ през март.

Занапред финансовата институция ще следи най-много вторичните резултати от спиралата цени-заплати, които ще бъдат определящи за предстоящото равнище на инфлацията, означи Де Гиндос.

Според него до момента не е имало такава динамичност на заплатите, с контрактувани нараствания, определяни като „ внимателни ” и изцяло съвместими с задачата за непоклатимост на цените.

Луис де Гиндос чака стопанската система да продължи да се разраства през тази година, въпреки и с по-бавен ритъм от предстоящото. Според него рестриктивните мерки, свързани с пандемията, към момента оказват напън върху икономическата интензивност и евентуално растежът в еврозоната е останал слаб през първото тримесечие на годината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР