Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна,

...
Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна,
Коментари Харесай

ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната е много близо до пик, следван от спад

Скокът на цените в еврозоната, засилен от войната в Украйна, е напълно покрай пик, който ще бъде последван от предстоящ през втората половина на годината спад, съобщи през днешния ден вицепрезидентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, представен от Франс прес.
На чуване пред Европейския парламент в Брюксел той означи, че при все че инфлацията към момента ще бъде висока през последното тримесечие, с предстоящо ниво над 4 %.
В еврозоната инфлацията доближи рекордните 7.4 на 100 през март, което е доста над целевите 2 % на ЕЦБ в средносрочен проект, отразяващи непоклатимост на цените.
В последните си прогнози за инфлацията, оповестени през март, банката заложи на приблизително ниво от 5.1 на 100 през 2022 година съгласно базов сюжет, който обаче не включва понижаване или даже прекъсване на съветските газови доставки със съответните опустошителни последствия за производството в Европа. Това би тласнало инфлацията до 7,1 на 100, предизвести ЕЦБ през март. Нови прогнози ще бъдат оповестени през юни, когато ще бъдат избрани насоките на паричната политика.
Де Гиндос, представен от АНСА, съобщи, че войната нанася удар по стопанската система и провокира слаб напредък, а възобновяване продължава, само че с по-бавен ритъм. По думите му продължаващата война е на първо място човешка покруса, причиняваща доста премеждия, само че тя визира и стопанската система - в Европа и отвън нея.
Той чака стопанската система да продължи да се разраства през тази година, въпреки и с по-бавен ритъм от предстоящото. Според него рестриктивните мерки, свързани с пандемията, към момента оказват напън върху икономическата интензивност и евентуално растежът в еврозоната е останал слаб през първото тримесечие на годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР