Складът с боеприпаси, който се взриви до Карнобат и наложи

...
Складът с боеприпаси, който се взриви до Карнобат и наложи
Коментари Харесай

Взривеният склад за боеприпаси до Карнобат е собственост на Емилиян Гебрев

Складът с муниции, който се взриви до Карнобат и наложи евакуация е благосъстоятелност на предприемача Емилиян Гебрев и неговата компания за търговия с оръжия "Емко ", оповестява

Фирмата е една от най-големите у нас и търгува с всякакво въоръжение и муниции. Изнасяла е оръжие за съвсем всички горещи точки по света. А Емилиян Гебрев от години има проблем с формалните управляващи в Русия. Според неговите изказвания и следствия на българската прокуратура против живота му е имало опит за нападение с новичок - отровата на съветските секрети служби, лишила живота на Алексей Скрипал.

4 гърмежа в оръжейни фабрики у нас от последните 10 година са свързани с отравянето на Емилиян Гебрев и детонациите във военни хранилища от 2014 година в Чехия, разгласи през април 2021 година основният прокурор Иван Гешев.

Унищожените муниции в България и Чехия са били за Украйна и Грузия, които са в спор с Русия. Освен това по време на 4-те детонации у нас са регистрирани визити на съветски жители, евентуално офицери от секретно отделение на ГРУ, каквито са и търсените поради отравянето на Емилиян Гебрев.

Два от взривените хранилища в България, за които се търси съветска връзка, са били точно на компания "Емко ", благосъстоятелност на Емилиян Гебрев.

Първият случай е от 12 ноември 2011 година Тогава в склад на Гебрев до село Ловни дол, община Севлиево, избухва гърмеж. Унищожени са доста муниции, които съгласно прокуратурата е трябвало да бъдат изнесени в Грузия, която е във боен спор с Русия от 2008 година

Вторият случай е от 21 март 2015 година Тогава избухва пожар в хранилища до село Иганово, които са на ВМЗ - Сопот, а след тях стартират гърмежи на продукцията в тях. Част от унищожените муниции още веднъж е на "Емко " по информация от Министерството на стопанската система.

Третият случай е от 14 април 2015 година, още веднъж в складовете на ВМЗ - Сопот, в село Иганово. За него няма информация за муниции на Гебрев. Тогава главната версия е за пожар, след който са последвали гърмежи.

Само месец и половина по-късно, на 31 май, в постройката на някогашния Институт по специфична техника в София избухва пожар, който изпепелява доказателства по делото за гърмежите в хранилища на ВМЗ - Сопот, до село Иганово. Заключението на пожаро-техническа експертиза е, че случаят не е станал от самозапалване.

Четвъртият случай е от 11 март 2020 година до Мъглиж, когато е взривен склад за капсул-детонатори и капсул-възпламенители на оръжейния цех “Арсенал”, който е стратегически обект за националната сигурност.

Четирите гърмежа във военни хранилища си наподобяват и се отличават от останалите, демонстрира експертиза, направена от дирекция “Специални интервенции и битка с тероризма” (СОБТ) в Министерство на вътрешните работи. Разследванията по всички тях са били в обособени прокуратури, само че към този момент са обединени в дело на Специализираната прокуратура. Няма открита съответна причина за техническа нередовност, която да е предизвикала пожарите и последващите гърмежи.

Освен че унищожените муниции са били за експорт към Украйна и Грузия, те си наподобяват по още нещо характерно - постоянно всичко стартира с пожар. Работната версия е, че палежите са били за служащите и хората наоколо да се отдръпват на безвредно място. Предполага се, че времето за гасене на пожарите е употребявано за отдалечено задействане на авансово заложени гърмежи.

По новото следствие на четирите взривени склада с муниции с възможна съветска връзка в тях е получена информация и от непознати служби.

За отравянето на Емилиян Гебрев, сина му и шефа от "Емко " на 28 април 2015 година са упрекнати задочно трима руснаци - Сергей Федотов, Сергей Павлов и Георги Горшков, които са офицери от ГРУ. Те са били в България и по време на гърмежите в складовете на ВМЗ - Сопот, от 21 март и 14 април 2015 година Освен тях още трима съветски жители са били у нас към датите на гърмежите и опитите за отравяне на Гебрев, сина му и шефа от ЕМКО.

Затова от ДАНС и прокуратурата вършат извод, че визитата им у нас е било за да се пресекат доставките на военна продукция за Грузия и Украйна, с които контракти е имал Емилиян Гебрев. Те още не са упрекнати за антидържавна активност у нас, само че се събират доказателства в тази посока. Освен това прокуратурата и ДАНС обменят информация с Чехия, където също стана ясно, че има съветска интервенция при гърмежите на хранилища с муниции на ЕМКО, които е трябвало да бъдат доставени до страните, които са в спор с Русия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР