Ски влека Заека е единственият останал на Витоша, който да

...
Ски влека Заека е единственият останал на Витоша, който да
Коментари Харесай

Съдът: екоминистерството не може да крие анализа на съоръженията на Витоша

Ски влека " Заека " е единственият останал на Витоша, който да не е благосъстоятелност на " Витоша ски "

© Надежда Чипева Точно преди две години тематиката за неработещите от години ски-съоръжения на Витоша разсъни публично неодобрение, което стана причина тя да попадне и в дневния ред на съвещанието на Министерския съвет.

Конкретният мотив беше резонният въпрос, за какво страната не поддържа ски-влека " Заека ", който е благосъстоятелност на Министерството на младежта и спорта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По време на съвещание на държавното управление в края на декември 2017 година министър-председателят Бойко Борисов разпорежда на спортния министър Красен Кралев да направи проект, тъй че въпросният въжен превоз да стартира работа: " Ето, в този момент по празниците, в София децата вместо да отидат да карат ски – нямаме уреди. " Борисов желае от Кралев да предложи вид: " Предложете ни вид – държавно, общинско, на Министерството на образованието и науката, на спорта, взаимно ", а по-късно задължава Владислав Горанов да обезпечи финансиране.

Две години по-късно " Заекът " продължава да не работи, а функциониращите уреди на Витоша понижиха с още едно откакто тази година " Витоша ски " реши да спре дефинитивно Драгалевския въжен превоз.

В продължение на повече от година " Капитал " се пробва да разбере какво се е случило след разпореждането на премиера Бойко Борисов лифтът " Заека " да проработи.

Министерството на младежта и спорта отхвърли да отговори на изпратените въпроси за подхванатите от тях дейности, а когато направихме питане по реда на Закона за достъп до социална информация, те изобщо не дадоха отговор.

Обжалвахме този безмълвен отвод пред съда, който го анулира и задължи ръководеното от Красен Кралев министерство да отговори на заявката на " Капитал ". От отговора стана ясно, че министерството предлага " Заека " да бъде сменен с " съвременен седалков въжен превоз ", а трасето му - променено.

Тази констатация е и част от отчет на междуведомствена работна група, назначена през февруари 2018 година от Красен Кралев, чиято задача е била да проучва положението на всички лифтове и влекове на Витоша и да показа опциите за тяхната реорганизация.

Въпросният отчет е бил изпратен след това на Министерството на околната среда и водите " с оглед идната кандидатура на Република България за хазаин на Зимните юношески олимпийски игри през 2024 година "

" Капитал " изиска отчета от Министерство на околната среда и водите, само че оттова отхвърлиха да го дават с претекст, че информацията не е социална, а служебна. В началото на декември Административен съд - София град анулира въпросният отвод и задължи министерството да даде отчета в едномесечен период, уточнявайки, че в тази ситуация се касае за информация, отнасящата се за околната среда и всеки жител има право на достъп до нея.

" Витоша ски " е притежател на съвсем всички (без " Заека " и няколко други дребни влека) уреди в планината, а от години Столична община и страната отхвърлят да накарат сдружението да ги поддържа работещи.

Макар и напролет за краен притежател на компанията (през офшорка) да се разгласи италианеца Ерих Гумерер, сдружението се свърза с главния акционер в " Първа капиталова банка " и ръководител на Българската федерация по ски Цеко Минев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР