Скелет без глава откриха археолози по време на проучвания на

...
Скелет без глава откриха археолози по време на проучвания на
Коментари Харесай

Откриха скелет без глава по време на проучвания в средновековен храм

Скелет без глава откриха археолози по време на изследвания на раннохристиянска базилика, намираща се край средновековната черква „ Свети Спас “ в дупнишкото село Червен брег.

„ В деструкциите на падналата от земетръс стена се откриха пет погребения от средновековната ера. Единият от гробовете е изключително забавен и провокира доста въпроси. Скелетът бе изследван, само че черепа липсваше в гробната яма. Имайки поради ситуацията на гроба, директно до средновековната черква, евентуално става въпрос за „ мъченическа смърт” “, оповестиха археолози от Регионален исторически музей – Дупница.

Скелетите към този момент са предадени за проучване от антрополози и на по-късен стадий ще има повече информация. Гробният инвентар от погребенията е нищожен - сребърно копче със сферовидна форма, халка направена от медна тел и солиден сребърен пръстен с монограм.



Сред другите находки, на които са попаднали археолозите е керамика, железни и оловни предмети, елементи от няколко вида стъклени кандила, стоманени фибули и други

Истинска възхита измежду археолозите провокирало и разкриването на монети от династията на император Константин и неговите наследници.

„ В резултат на извършеното археологическо изследване се разкри и притвора на базиликата – южната му част, където е било завършено помещение за събиране зърно и изработката на Евхаристийния самун. На място бе открит вкопан в пода питос, затрупан с похлупак, направен от огромна каменна плоча “, оповестиха още участници в изследванията към средновековния храм.



Обектът към този момент е зазимен за запазване на археологическите структури. Предстои реституция и консервация на откритите артефакти, оповестиха още от Историческия музей в Дупница.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР