Скъпи творци и дейци на културата и на изкуствата, щастлив

...
Скъпи творци и дейци на културата и на изкуствата, щастлив
Коментари Харесай

Министър Тодоров: 24 май ни помага да се чувстваме едновременно свободни, независими и обединени!

„ Скъпи създатели и дейци на културата и на изкуствата, благополучен съм да Ви поздравя по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност! Днешният ден е доста необикновен, тъй като не е ден на избавление, не е ден на самостоятелност, не е ден на съединяване. И все пак е най-големият ни празник, който ни оказва помощ да се усещаме по едно и също време свободни, самостоятелни и обединени! Защото в случай че нямаме дух, в случай че нямаме просвета – какъв народ ще бъдем тогава?! Затова за мен в България има два огромни празника- 24 май и 1 ноември. Това са двата празника, с които почитаме тези хора, на които би трябвало да бъдем постоянно признателни! “

Това споделя в поздравлението си по случай 24 май министърът на културата Найден Тодоров . То продължава по следния метод:

„ Духовността има потребност от своите водачи. От хора, които да бъдат светлина за останалите. Тази светлина сте Вие – хората на културата и на изкуството, които ни вършиме нация. Вие сте от дребното, които през днешния ден, когато нямаме доста мотиви за това, въпреки всичко ни карате да се усещаме горди.

Днес почитаме Вас като създатели и дейци на културата, само че на първо място като хора, които осветяват пътя на останалите.

Искам да Ви благодаря за това, което вършите, за това, което сте създали, и за това, което се надявам, че ще вършиме, тъй като с помощта на Вас България ще продължи напред!

Знайте, че чувствам тази признателност всеки ден!

Честит празник!

И още: „ 24 май – ден на българската книжовност, нематериалност и просвета! Българската писменост не е писменост в общоприетия смисъл, а обръщение.

В превод на актуален език значи: „ Помни буквите, учи да приказваш! Добре е да живееш крепко на земята! Защото както хора мислите, наша е Той опора. Изричай словото твърдо! Нагоре всеки да лети! Върви! Избягвай червея! Покорявай висотите! Ти мъж, ти младеж, вие хора! Човече! С разум и разсъдък! Във вярна посока и с ясно схващане! Напред! Слава! “. Честит празник! Помнете буквите и покорявайте висотите! “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР