Скъпи гимназисти от XXI век, Новият семестър започва следващата седмица

...
Скъпи гимназисти от XXI век, Новият семестър започва следващата седмица
Коментари Харесай

Преди да бъдете ученици, вие сте били учени, изследователи, експериментатори, поети ~ До моите скъпи ученици

Скъпи гимназисти от XXI век,

Новият учебен срок стартира идната седмица и се усещам длъжна да ви се извиня. Въпреки неимоверните старания на нас, учителите, да убедим хората, притежаващи политическа власт, да трансформират държавната просветителна система, не успяхме да реализираме задачата си.

Съжалявам, че ви се постанова да бъдете в учебно заведение толкоз рано, макар че невролозите са потвърдили, че мозъкът на тинейджърите не действа оптимално преди 10 сутринта.

Съжалявам, че ви се постанова да желаете разрешение от преподавател, с цел да употребявате тоалетна, макар че множеството от вас имат шофьорска брошура, почасова работа и вземате сами значими решения за образованието си.

Съжалявам, че сте принудени да седите по 6 часа всеки образователен ден, макар потвърдените пагубни за здравето последствия от несъразмерното заседяване.

Съжалявам, че сте групирани по възраст и сте принудени да минавате класовете единствено с хора на вашите години, макар че възрастта няма нищо общо с интелекта, зрелостта, качествата и опциите на ученика.

Съжалявам, че доста от вас, които имат проблеми с усвояването на материала, не получават помощ, тъй като икономическата политика не дава приоритет на финансирането на вашите потребности.

Съжалявам, че ви се постанова да учите предмети, които не са ви забавни, през годините, в които потенциалът на човешкото познание се удвоява на всеки 12 месеца.

Съжалявам, че сте принудени да вярвате, че има оскъдност от шестици и че би трябвало да се състезавате за тях, до момента в който целият човешки напредък съществува като резултат от съдействие. А взаимната работа в учебно заведение постоянно бива обвързвана с мамене и преписване.

Съжалявам, че се уповавате на учебници, съдържащи неактуална информация, а в класните стаи се употребява техника, която е непрактична и старомодна.

Съжалявам, че персонализираните благоприятни условия за учене въобще не са съобразени с самостоятелните ползи на учениците. Истинската персонализирана стратегия за учене е доста скъпа.

Но най-вече скърбя, че просветителната система е фокусирана да ви накара да участвате в една стопанска система на добиване на запаси, до момента в който природата претърпява климатични промени, които би трябвало да трансформират всичките привички в обществото, политиката и стопанската система! Това са промени, за които вие сте изцяло неподготвени.

Страшно доста скърбя!

Иска ми се любознанието ви да не беше потискано от конформизъм в класната стая.

Иска ми се са можех да имам магическа пръчка, с която да ви сътворя учебно заведение, в което да има зали, пригодени за проучвания, изследвания и правене на опити. Подобни пространства биха ви научили да се образовате по разнородни способи.

Иска ми се да имах силата да възпламеня още веднъж пристрастеността по ученето, която виждам в очите ви през седмицата преди първия образователен ден. 

Иска ми се да ви припомня, че преди да бъдете възпитаници, вие сте били учени, откриватели, експериментатори, задавали сте въпроси и сте си правили изводи.

Вие също сте били поети… Спомняте ли си по какъв начин сте описвали неща по метод, който е забавлявал и изумявал възрастните около вас?

Били сте родени да учите. Не можете да не учите.

Съжалявам, че са ви накрали да вярвате, че единственият тип учене, което е значимо, е този, който се случва в учебно заведение. Всъщност, освен нещата, които се преподават в класните стаи са значими.

Иска ми се да ви отпратя някъде, където държавната просветителна система е ръководена от политици, вярващи, че характерностите на бъдещето общество на тяхната страна зависи от характерностите на просветителната система.

Живеем във време, в което нашият живот зависи от способността ни да решаваме всевъзможни упорити проблеми. Юношеството е времето, в което хората реализират върха в познавателното си развиване. Доказателството за вашето ексцентрично мислене и потенциала да вземате решения е на всички места към вас.

Иска ми се да можех да покажа силата на това да бъдеш, това, което се желае да бъдеш, преди хората ясно да могат да видят това, което можеш. Само да имахте този шанс…

Искрено ваша,
Една учителка

Източник: spisanie8.bg
Снимки: magazine3.com, internazionale.it

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР