Скъпата енергия и нарастването на други разходи, като за труд

...
Скъпата енергия и нарастването на други разходи, като за труд
Коментари Харесай

Скъпата енергия „гони“ германските компании в чужбина

Скъпата сила и повишаването на други разноски, като за труд да вземем за пример, карат от ден на ден немски компании да обмислят пренасяне на индустриални бази в чужбина. Deutsche Bank даже предвижда ускорена деиндустриализация на страната.

Пакетът за енергийна помощ на Германия на стойност 200 милиарда евро ще обезпечи отчасти облекчение за бизнеса и е малко евентуално да разубеди фирмите, които към този момент желаят да се реалокират в по-евтини индустриални бази в чужбина, да останат, написа Reuters.

Германското държавно управление изготви своя пакет за енергийни облекчения предишния месец. Той включва таван на цената на газа и понижаване на налога върху продажбите на горивото. Целта му е да помогне на семействата и дребния и междинен бизнес (МСП) да се оправят с възходящите цени.

Предложеният пакет за енергийни облекчения няма да промени нищо в дневния ред за момента. Все още би трябвало да намерим други възможности “, сподели Мадс Райдър, основен изпълнителен шеф на основания в Бавария производител на порцелан Rozenthal.

143-годишната немска компания обмисля пренасяне на част от производството си отвън родината, с цел да понижи разноските. Райдър разяснява, че проектът за ограничение на цените на газа към момента е прекомерно неразбираем, с цел да го убеди да преразгледа своите планове.

Тази седмица немското държавно управление би трябвало да разкрие детайлностите за него и ограниченията в пакета за облекчение, който би трябвало да продължи до пролетта на 2024 година

Високите разноски за труд и други разноски в Германия карат доста компании да реалокират елементи или целия си бизнес на по-евтини места в нововъзникващи европейски (и не само) стопански системи или най-малко да мислят за това.

Ларс Фелд, стопански консултант на немския министър на финансите Кристиан Линднер, сподели, че енергийната рецесия е изострила до прекаленост нуждата от сходни решения. Според него тези, които мислят за релокация, в този момент ще изчакат да видят по какъв начин работят ограниченията.

Това е значим психически подтик. Но ние няма да можем да се върнем към цените на силата, каквито бяха преди войната (в Украйна) “, сподели Фелд.

Сметките в Германия са скочили към 10 пъти по отношение на равнищата преди две години, по тази причина и една от всеки пет инженерни фири вижда пред себе си действителен риск от пренасяне в чужбина, сподели изследване на немския профсъюз IG Metall от предишния месец. Високите цени на силата помогнаха за повишение на потребителската инфлация в Германия до 10.9% през септември, най-високото равнище от повече от четвърт век. Това, от своя страна, оказва напън за повишение на заплатите.
В търсене на проект Б
Индустриалните органи в началото приветстваха пакета за енергийни облекчения. Текстилният производител Wuelfing съобщи, че ще отсрочи проектите за пренасяне на произвеждане в Португалия или Пакистан, в случай че държавното управление ограничи цените на силата на равнища, които са единствено два пъти по-високи от тези през 2020 година

Ще помогне, само че към момента не знаем тъкмо какво да чакаме “, сподели ръководещият шеф на Wuelfing Йоханес Доу.

Германската асоциация за дребни и междинни предприятия не вижда съответни индикации за увеличение на аутсорсинга на производството в чужбина, защото рецесията с цените на силата визира всички европейски страни.

Проучване на Deutsche Bank обаче демонстрира, че производството в Германия се свива с 2.5% тази година и евентуално с 5% през 2023 година заради възходящите цени на силата.

Ако след към 10 години погледнем обратно към актуалната енергийна рецесия, можем да забележим това време като насочна точка за ускорена деиндустриализация в Германия “, се споделя в изследването.

Големите индустриални компании в Германия могат да реалокират производството си другаде според от разноските и клиентите. Но за дребните и междинни компании, гръбнакът на немската промишленост, рецесията ще удари по-силно.

„ За немските МСП... адаптирането към новия енергиен свят ще бъде огромно предизвикателство, с което някои компании ще се провалят “, се прибавя в изследването.

Доставчикът на автомобилни елементи Boegra, който е основан покрай Дюселдорф, понижи производството предишния месец заради възходящите цени на силата. Компанията, която към този момент е изнесла част от фабричната си активност в Чешката република, в този момент търси проект Б.

Пътувам до Чехия идната седмица, с цел да прегледам опциите за разширение на нашия бизнес там “, сподели ръководещият шеф на Boegra Тобиас Линсер.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР