Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да

...
Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да
Коментари Харесай

Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар |

Скандинавската диета намалява холестерола и кръвната захар, даже и да не докара до намаляване, сочат изследвания на интернационален екип от учени, представени от електронното издание Юрикалърт, представено от Българска телеграфна агенция.

Дребни плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни и рапично масло са главните съставки на този хранителен режим, който през последното десетилетие беше приет за извънреден здравословен, апетитен и резистентен. Диетата може да предотврати затлъстяване и да понижи риска от сърдечно-съдови болести, диабет вид 2, нараснало кръвно налягане и висок холестерол.

Досега проучванията на скандинавската диета бяха свързани главно с позитивния й резултат за събаряне на тегло. Нов разбор, изработен от интернационалните учени под управлението на Копенхагенския университет, демонстрира, че този хранителен режим е потребен за здравето, без значение дали топи килограми или не.

" Това е изненадващо, тъй като множеството хора имат вяра, че позитивните резултати върху кръвната захар и холестерола се дължат единствено на свалянето на килограми. Ние обаче установихме, че това не е по този начин. Участват и други механизми ", изяснява Ларс Уве Драгстед от Копенхагенския университет.

Изследователи от Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия проучват проби от кръв и урина на 200 души на възраст над 50 години. Всички те са с нараснал показател на телесна маса и по-голям риск от диабет и сърдечно-съдови болести. Участниците са разграничени на две групи – едната употребява артикули съгласно рекомендациите на скандинавската диета, а контролна група е на нормалния си хранителен режим. Наблюдението продължава шест месеца.

" Групата, която беше на скандинавската диета шест месеца, стана доста по-здрава, с по-ниски равнища на холестерол, наситени и ненаситени мазнини в кръвта, по-добре се контролира и глюкозата спрямо контролната група. Теглото на участниците в тази група се резервира устойчиво, защото ги помолихме да ядат повече, в случай че отслабват. Дори и без загуба на тегло бихме могли да забележим усъвършенстване в здравословното им положение ", изяснява експертът Ларс Уве Драгстед.

Освен свалянето на килограми, откривателите считат, че повода се крие в неповторимия състав на мазнините в скандинавската диета. В този хранителен режим те са от риба, ленено семе, слънчоглед, рапица и други. Освен това неналичието на модифицирани храни и по-малкото количество наситени скотски мазнини оказва позитивно влияние.

Изследователите акцентират, че загубата на тегло, която постоянно е резултат от скандинавски диетичен модел, въпреки всичко остава доста значима за цялостните изгоди за здравето от този режим на хранене.

" Това изследване сподели, че освен отслабването води до изгодите от тази диета. Уникалният състав на мазнините също играе значима роля ", споделя Ларс Уве Драгстед.

Резултатите от проучването са оповестени в профилираното издание " Клиникал нютришън ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР