Скандалното намерение на комисията по изготвяне на проекта за правилник

...
Скандалното намерение на комисията по изготвяне на проекта за правилник
Коментари Харесай

Финансовите мераци на благоевградски съветници за заплата от 2100 лв. изумиха цяло Пиринско! Ето какви възнаграждения получават колегите им от общинските съвети в градовете в областта

Скандалното желание на комисията по правене на плана за устав за работата на общинските съветници към ОБС Благоевград, да усилят заплатите си минимум до 2100 лв., изуми и сътрудниците им от общинските препоръки в Пиринско. Справка сочи, че на всички места съветниците получават съвсем три пъти по-ниско заплащане, а съветниците в ОБС Симитли даже не получават заплати. Те получават 17 лв. за сесия. При това в последните 4 години, преди този момент са работили без заплата, в интерес на обществото.

В Петрич, където общината е в устойчиво финансово положение или най-малко не сме разбрали да са в колапс, за какъвто се приказва в Благоевград, съветниците получават сред 500 и 600 лв., според от присъединяване им в комисии. В Сандански съветническите заплати доближават до 750 лв., в Банско сред 600-700 лв., до 500 лв. получават съветниците в Разлог. Направихме информация и какви са заплатите на съветниците в градове като Русе да вземем за пример, там съветниците получават към 800 лв.. Т. е заплата над 1000 лв. е необичайност. През годините в локалния общински съвет заплатите се движеха сред 400 и 500 лв., а съветниците от Съветникът от ОБС Благоевгард Валери Манов и сътрудниците му Антоанета Богданова, Василиса Валеова, Ибраим Зайденов, Георги Корчев, Анна Николова – Мазурска, Мирослав Чолев, Кирил Ваклинов и Георги Иванов взеха решение, че би трябвало да получават най-малко 35% от заплатата на ръководителя, което е 2100 лв..

Това съгласно част от присъстващите им се полагало и е респектираща мярка, която щяла да накара хората да почитат труда им- веднъж месечно участват на сесия и имат епизодични участия в съвещания на комисиите. Наричаме сходни мераци безочливост и безсрамие на фона на финансовия недостиг в общината. Същите тези съветници бяха част от ОБС дал своя вот единомислещо заем от 8 милиона лв., който новият кмет М. Байкушев изиска, с цел да избави общината от финансов колапс, и са осведомени с вихрещата се финансова рецесия. Да не приказваме, че има съветници, чийто гласове не сме чували в залата на общински съвет. Никаква интензивност от трибуната на локалния парламент, никаква социална ангажираност.

Просто 4 години получават една заплата, плюс възнаграждението им от главната им работа, дружно с всякакви екстри около присъединяване им в общинския съвет, като да вземем за пример гратис паркиране на всички места, кадруване по места в институциите и още. Всичко това изяснява стремглавата конкуренция за влизане в ОБС, който както неведнъж оповестяваме, тази година бе композиран от всякакви хора, които не са познати на обществеността в града, само че пък съумели по познати способи да се доберат до място в ОБС, откъдето да обслужват всякакви лобистки ползи.

Няма да разясняваме нито просветителния им ценз, нито уменията на част от общинските съветници, те сами ще се покажат в границите на мандата, само че и няма да пропуснем обстоятелството, че уважавани благоевградчани, потвърдени експерти, лекари и други общественици, не съумяха да стигнат до общински съвет, изтласкани от нови хора, които не щадиха сили и средства, да се докопат до локалната власт.

Благоевградчани са потресени, извънредно възмутени от протичащото се. Дни наред форумът ни ври от рецензии към желанието на комисията, направила правилника. Заплатите на общинските съветници, с изключение заплатата на ръководителя, която е обръзана със заплатата на кмета, са от нашите налози и данъци. Затова благоевградчани би трябвало да бъдат безкомпромисни към метода, по който се разходват парите им. Темата не е затворена, ще проследим какво ще се случи на сесията на 8 декември, когато ще се гласоподава този устав и заплатата от 2100 лв..

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР