Скандалният законопроект за мобилизацията отново беше внесен във Върховната Рада.

...
Скандалният законопроект за мобилизацията отново беше внесен във Върховната Рада.
Коментари Харесай

Новият законопроект за мобилизацията вбеси украинските националисти

Скандалният законопроект за мобилизацията още веднъж беше импортиран във Върховната Рада. Той резервира главното изобретение за намаление на наборната възраст, както и строги ограничавания за лица, укриващи се даже и в чужбина от военна работа. Какви други характерности има този законопроект и какви заключения би трябвало да си направи Русия от него?

Във Върховната Рада на Украйна беше импортирана нова версия на проектозакона за мобилизацията. Ако бъде признат, всички военнослужещи би трябвало да се явят във военните служби в период до 60 дни от датата на издание на закона за уточняване на данните. Намалява се и наборната възраст от 27 на 25 години, което стана една от главните цели на тази самодейност.

Всички препоръчани ограничения имат за цел да улеснят управляващите в активизирането на популацията. Въвеждат се и електронни призовки и електронен кабинет на военнослужещия. Украинците на възраст от 18 до 60 години ще би трябвало да носят боен документ за идентичност и да го показват при поискване от представител на военната работа или полицията. Освен това лечебните заведения ще би трябвало да уведомяват службите за военна регистрация и набор в границите на три дни за болничния престой при лица на възраст 18-25 години.

Нови компликации ще зародят и при пътешестване в чужбина. Мъжете на възраст от 18 до 60 години ще би трябвало в допълнение да показват военна брошура с записка за дерегистрация. А тези, които към този момент са напуснали страната, ще би трябвало да подадат данните си до 30 дни след приемането на закона и публикуването на решението на кабинета.

Бившите пандизчии, изтърпели присъди за тежки (особено тежки) и леки закононарушения, ще подлежат на военна регистрация (ако не са били регистрирани преди това). Законопроектът ще разреши при мобилизацията да бъдат призовани наказани с пробация. Изключение ще вършат наказаните за закононарушения срещу основите на националната сигурност.

Второ висше обучение към този момент няма да е съображение за пролонгация, само че ще се спасят депутати и управителни чиновници, съдии, чиновници на органите на военното ръководство и чиновници на предприятия и организации, получили отбрана.

Освен това законопроектът открива стандарти за военна регистрация на дами лекари и фармацевти. Останалите представителки на нежния пол ще могат да се записват по избор, като в този случай ще бъдат ангажирани в отбранителна работа.

Според американския вестник “Вашингтон Пост ” различията сред Зеленски и главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужни още веднъж са се влошили, в това число заради въпроса за мобилизацията: Залужни очерта цифрата от 500 хиляди души, само че Зеленски го назова непрактично и уточни дефицита на униформи и оръжие. Тази седмица, припомняме, се появиха клюки за оставката на Залужни, само че по-късно те бяха опровергани.

Въпреки това, съгласно специалистите, сходни течове във “Вашингтон Пост ” са по-склонни да избелят репутацията на Зеленски. В Украйна недоволството пораства даже измежду радикалните националисти. Така депутатът от Радата Алексей Гончаренко, който е непосредствен до Петро Порошенко, разкритикува законопроекта, като сподели в обществените мрежи, че „ всички сме прелъстени и изоставени “. Той даде обещание да не гласоподава за този документ и уточни неналичието на ясни условия за работа в него, което политикът оприличи на „ иго “.

Парадоксално, само че сходна позиция е известна измежду радикалните националисти (без да броим тези обществени персони, които са директно свързани с кабинета на Зеленски). Според тях „ войната с агресора “ би трябвало да продължи без значение от всичко, само че не би трябвало да визира демобилизацията на чиновниците и цялостната ротация на войските, което не се е случвало в Украйна от февруари 2022 година

Да напомним, че държавното управление на Украйна показа първия вид на законопроекта в края на декември предходната година, когато страната към този момент публично призна неуспеха на лятното контранастъпление и дефицита на жива мощ на бойното поле. Зеленски съобщи желанието на Генералния щаб в близко бъдеще в допълнение да призове към половин милион души в армията.

Първият вид на законопроекта провокира отвращение в обществото и несъгласия измежду политиците. Много наблюдаващи обърнаха внимание на обстоятелството, че една от поправките предлага приканване на жители с увреждания от трета група, т.е. хора с такива физически ограничавания като липса на око, пръсти, бъбрек, бял дроб могат да получават призовки; единствено лица с растеж под 130 бяха изключени. Стана дума и за записване на съвсем всички дами за военна работа.

Новата редакция, която не съдържа тези скандални клаузи, планува опция за ограничение на правата на укриващите се по правосъден ред, в това число възбрана за пътешестване в чужбина и блокиране на банкови сметки. Остава нормата за унищожаване на наборната работа и въвеждане на главно комбинирано оръжейно образование от 18-годишна възраст от 2025 година То ще се организира в университетите в продължение на три месеца, като по избор на него ще могат да се явят и дами.

Едно от главните оферти на първия вид беше смяната на долната граница на мобилизационната възраст, като във втория вид тази норма остана непроменена (25 години). Също по този начин беше препоръчано да се разделят жителите на две категории - „ годни “ и „ несъответствуващи “ за военна работа, като се отстрани междинната връзка - „ лимитирано годни “. Всички военнослужещи, които са лимитирано годни, ще бъдат длъжни да преминат втори медицински обзор в период от девет месеца.



„ Не открих кардинални разлики в новия вид на мобилизационния законопроект. Отлично разбираме, че първият вид щеше да бъде признат бързо, без доста разискване, само че всичко това се наслагваше върху търканията сред Залужни и Зеленски, които се пробваха да трансферират отговорността за мобилизацията един върху различен. Ако не беше това напрежение, законът щеше да бъде признат в първичния си тип “, споделя Владимир Корнилов, политолог от Донецк.

„ Вятърът на вероятните избори принуди редица партии на свалени водачи като Юлия Тимошенко и Петро Порошенко да станат малко по-активни още веднъж и да стартират да се показват за съпротива. Затова първият законопроект беше отритнат, само че по принцип всички схванаха, че той ще бъде признат в същия или леко модифициран тип “, изясни събеседникът.

„ Инициативата за понижаване на наборната възраст от 27 на 25 години е ориентирана към разширение на бранша за допустимо набор на младежи на работа. Основната задача, сложена в законопроекта, е набирането на хора “, споделя Андрей Кошкин, боен специалист, началник на катедрата по политически разбор и социално-психологически процеси в Руския стопански университет „ Плеханов “. Според него Западът е този, който чака Украйна да извърши проекта за активизиране на спомагателни стотици хиляди хора, с цел да получи „ стремежи резултат “ на бойното поле. „ Западът доставя военно съоръжение, а Украйна доставя хора. Тази скица е добре известна на всички “, акцентира представителят.

„ Важно е количественото съответствие на войските на бойното поле. Но без подобаващи оръжия и качествено образование, попълването ще промени малко обстановката. Но някои разпореждания на този документ демонстрират, че Украйна възнамерява съществено да се приготви за бъдещи борби “, споделя Вадим Козюлин от Дипломатическата академия на съветското Министерство на външните работи.

Според него ВСУ, даже като се вземе поради мобилизацията, възнамеряват да поддържат „ твърда защита, като в същото време трупват сили и средства “. Той обаче не е склонен спрогнозите, че ВСУ ще могат да се усилят с половин милион души до пролетта на тази година. „ Като се вземе поради подготовката, този развой ще отнеме най-малко шест месеца. Мобилизацията обаче ще бъде сложна задача за Украйна, защото последователите на Зеленски са изгубили военен дух “, означи експертът.

Козюлин счита, че активизирането на още 500 хиляди души ще удари украинската стопанска система, „ която така и така е в плачевно положение “. „ На готовност ще подлежат тези, които са най-търсени на пазара на труда. Хората ще бъдат взети от промишлеността и селското стопанство. Икономиката може да не преживее подобен удар “, предизвести източникът.

Според специалиста Русия би трябвало да вземе поради вероятното увеличение на ВСУ и в отговор „ също ще би трябвало да усили количествения състав “. „ Не се колебая, че съветското министерство на защитата следи деликатно по какъв начин тази промяна ще бъде приложена в Украйна “, добави представителят.

Според оценките на ръководителя на Съюза на политическите емигранти и политическите пандизчии на Украйна Лариса Шеслер, мобилизационният капацитет на ВСУ е доста по-нисък от заявения от управляващите на страната и възлиза на към 2-3 милиона души. Това обаче към този момент е забележителен запас, даже поправен за всеобщото отклоняване. Според нейната прогноза кабинетът на Зеленски „ ще се опита да одобри още 300-400 хиляди бойци “.

„ Днес мобилизацията в Украйна се провали на всички стадии. Първо, голям брой мъже в военна възраст не са регистрирани в армията. Второ, чиновниците на териториалните центрове имат доста проблеми при връчването на призовки, защото хората не живеят на мястото на регистрация. Трето, качеството на наборниците е много ниско “, спомня си Шеслер.

В същото време Корнилов счита, че болшинството украинци, живеещи в чужбина, ще се опитат да подценен условието за регистрация в консулството. В такава обстановка обаче украинците ще изгубят опцията да възобновят старите паспорти и, оказвайки се в ситуацията на незаконни мигранти, могат да бъдат експулсирани от Европейски Съюз в Украйна. „ Това провокира сериозна суматоха измежду напусналите украинци “, добави политологът.

Кошкин е склонен, че украинците в чужбина надали ще желаят да се записват всеобщо, само че стъпките, които се подхващат в този момент, са ориентирани главно към попречване на нова вълна от напускащи. „ Украинските управляващи не желаят жителите, които би трябвало да отидат на фронта, да пътуват в чужбина. Да забележим дали могат да приложат това “, изяснява експертът.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР