Скандалният украински дипломат, сега заместник-министър на външните работи Андрей Мелник,

...
Скандалният украински дипломат, сега заместник-министър на външните работи Андрей Мелник,
Коментари Харесай

НАТО ще започне доставките на самолети за Украйна със стари изтребители

Скандалният украински посланик, в този момент заместник-министър на външните работи Андрей Мелник, предложи на Берлин да съобщи на Украйна 100 изтребителя “Торнадо ”. Думите не са лишени от рационално зърно, защото Германия щеше да смени тези остарели машини за новите Ф-35 и “Юрофайтер ”. Какъв е смисълът от изказването на Мелник и ще получи ли Украйна изведените от употреба в Германия самолети?

В понеделник заместник-министърът на външните работи на Украйна, някогашен дипломат в Берлин Андрей Мелник сподели, че „ има креативно предложение към нашите немски другари “. „ Бундесверът разполага с 93 многоцелеви бойни самолета “Торнадо ”, които скоро ще бъдат пенсионирани и сменени от Ф-35. Въпреки че е остарял изтребител, той въпреки всичко е доста мощен. Защо не сложим тези “Торнадо ” в Украйна? ”, написа Мелник в обществените мрежи.

Преди повишението му на поста заместник-министър на външните работи като дипломат в Германия, Мелник беше запомнен с това, че съпостави канцлера Олаф Шолц с „ посърнал лебервурст ”, а на идващия стадий от кариерата си - с поредност от не по-малко груби изказвания по адрес към немските политици и духовници.

В края на декември заместник-ръководителят на украинското външно министерство Мелник назова неубедителни възраженията на немската страна против доставката на Киев на танкове “Леопард ” и бойни машини на пехотата “Мардер ”. Той добави, че въоръжените сили на Украйна ще имат потребност и от немски бронетранспортьори “Фухс ” както и от бойни машини “Визел ”. А на 7 януари същият посланик насочи апел към западните съдружници с искане за повече оръжия за Украйна, в това число танкове, изтребители, подводници, балистични ракети и системи за Противовъздушна отбрана.

Връщайки се към настоящето „ креативно предложение “ за прекачване на изтребители “Торнадо ” в Киев, означаваме, че в случай че можем да се съгласим с Мелник в едно, това е, че това са относително остарели машини и Германия в действителност възнамерява да обнови флота си изтребители. В средата на март предходната година кабинетът на Шолц реши да закупи 35 американски Ф-35 за превъоръжаване на Военновъздушни сили на Бундесвера. Предвижда се те да заменят намиращите се на въоръжение “Торнадо ”, които са взаимна разработка на Германия, Италия и Англия.

Изтребителите “Торнадо ” замениха американските Ф-104 “Старфайтър ” и “Фиат Г.91 ”, които бяха на въоръжение във Военновъздушни сили на Германия, Белгия, Холандия и Италия през 70-те и 80-те години на предишния век.

Военният реактивен аероплан “Торнадо ” с крило с променлива стреловидност, който съществува в два разновидността - изтребител-бомбардировач (GR4) и разузнавач-прехващач (GR4A), е създаден при започване на 70-те години. За „ връстници “ на тази машина в руската авиационна промишленост могат да се смятат модификациите на изтребител-бомбардировача Су-17 - първият в света аероплан с крило с променлива геометрия, който „ влиза в серия “.

" Бойното кръщене " изтребител-бомбардировача “Торнадо ” е по време на войната в Персийския залив. В интервенция „ Пустинна стихия “ неговите екипажи имат сложните задания да нападат летища, които разполагат с много мощна система за Противовъздушна отбрана и да унищожат иракските установки.

Определена причинност се наблюдава неведнъж в доставките на оръжия от Запада на Украйна. Примера е прехвърлянето от Лондон на танкове " Чаланджър-2 " и самоходни артилерийски установки АС-90. Първо, в медиите се пуска “пробен балон ”, с цел да се ревизира реакцията на Москва, по-късно стартира полемика, информацията за хипотетично планувани доставки се опровергава. И след малко време оборудването въпреки всичко се трансферира в Киев.

Подобен модел може да се наблюдава и в известието, че Варшава е решила да достави на Киев партида немски танкове “Леопард ”, които са на въоръжение в полската войска. По-рано по този начин стана и с предаването на ВСУ на системи за залпов огън и зенитно-ракетни системи от западен вид.

Авиационният специалист Олег Пантелеев, оценявайки желанието на Украйна да получи “Торнадо ”, отбелязва, че „ дружно с тях украинската войска ще има достъп до по-широка и възобновима ресурсна база от оръжия на НАТО ”.„ Дори Източна Европа към момента да не е останала без самолети МиГ и “Сухой ”, това ще се случи скоро. ВСУ схващат, че тези самолети няма да им донесат огромен триумф “, сподели той.

„ Няма от кое място да се вземат аварийни елементи и авиационно оръжие за руските модели самолети, защото запасите в страните от някогашния Варшавски контракт са на практика изчерпани. В същото време прекосяването към военна техника на НАТО дава достъп до експерти, аварийни елементи и всичко належащо за обслужване на самолетите “, споделя Пантелеев.

„ Като се има поради, че Западът интензивно се преоборудва с по-модерен вид самолети, самолети като “Торнадо ”, които са остарели, доста страни могат да се откажат от тях без страдание “, счита специалистът.

В същото време не е належащо украинските Военновъздушни сили да преквалифицират локални водачи, защото на западни изтребители могат да летят и чужденци, означи Пантелеев. „ Освен това в изискванията на наситена съветска Противовъздушна отбрана няма смисъл да се отделят доста време и старания за образование на летателни екипажи. Те няма да летят дълго “, счита експертът.

На собствен ред военният специалист Сергей Денисенцев отбелязва, че „ в Източна Европа са останали в действителност малко МиГ-ове, също така те постоянно към този момент са изчерпали ресурса на хвърчене “. „ Самолети от семейството Су-27 въобще не са доставени на страните от Източна Европа, които се причислиха към НАТО “, добави той.

Освен това „ Торнадо “ като щурмови аероплан е по-силен от МиГ-29. Западният аналог може да носи повече натоварване, има по-широка гама муниции, до крилати ракети “Шадоу ” с обхват на деяние 250 км, а на МиГ няма такива ракети “, сподели специалистът.

„ Но не е единствено това. Украинците знаят, че Луфтвафе на Бундесвера последователно изтегля своите “Торнадо ” от въоръжение, заменяйки ги с по-модерни “Юрофайтър ”. Киев желае да се възползва от това, че Германия не желае да даде старите си самолети, които не са ѝ нужни, на Украйна. С това украинците се пробват да трансформират публичното мнение и да оказват напън върху европейските служители “, счита събеседникът.

„ Не е маловажно кой ще ръководи тези самолети. В Украйна има доста наемници от целия свят и водачи за „ Торнадо “ ще се намерят да вземем за пример измежду британците “, уверен е Денисенцев.

„ По-важното е, че Украйна желае да получи най-малко няколко самолета на НАТО, с цел да сътвори казус. Тогава ще може да се каже: „ Добре, откакто “Торнадото ” е към този момент доставено, дано в този момент Ф-16 “. Ще се отвори кутията на Пандора с доставката на западна бойна авиация “, счита специалистът.

Събеседникът уточни и значимостта на противодействието на сходни доставки от Русия по дипломатическа линия, както и в границите на работата с публичното мнение в Германия.

Коментирайки въпроса за базирането на самолетите при положение на прехвърлянето им в Киев, Денисенцев означи, че „ ВСУ най-вероятно ще ги скрият в Западна Украйна, употребявайки обекти в централната част на страната като „ летища за скок “. „ Украинската авиация сега работи точно по този начин “, посочи той.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР