Обемът на “увисналите рупии от износа към Индия е намалял

...
Обемът на “увисналите рупии от износа към Индия е намалял
Коментари Харесай

Експорт с фактури: Русия ще се избави от „излишните пари“

„ Обемът на “увисналите ” рупии от износа към Индия е намалял доста, само че казусът към момента съществува. В Делхи оферират да употребяват тези пари в транзакции с трети страни. Там считат, че това е печеливш вид за всички. Всъщност има както опасности, по този начин и други възможности.

Търговски дисбаланс

Русия е натрупала милиарди едвам конвертируеми рупии. Факт е, че индийският експорт за нас (втори след китайския) е с порядък по-нисък от насрещния експорт (31-во място за Делхи).

Взаимният търговски оборот през 2023 година доближи 64 милиарда $. В резултат на това Русия стана четвъртият максимален търговски сътрудник на Индия. Вносът се е нараснал 1,8 пъти до 60 милиарда $. Износът се усилва 1,4 пъти, само че единствено до четири милиарда. Има търговски дисбаланс.

Намаляха

Приходите в рупии се натрупват в сметките на съветските експортьори в индийските банки, защото няма защо особено да се харчат.

Миналия май министърът на външните работи Сергей Лавров уточни това на среща на Съвета на външните министри на Шанхайската организация за съдействие в Панаджи (Гоа). И означи, че казусът се разисква.

През септември заместник-председателят на Централната банка на Русия Алексей Заботкин сподели: размерът на средствата, „ заседнали “ в Индия в рупии, понижава. Той не уточни съответни цифри.

Какво предложиха?

В Индия беше препоръчано да вземем за пример да се купуват корпоративни облигации на локални компании.

Според “Економик Таймс ” Резервната банка на Индия (РБИ) е подготвена да промени разпоредбите за вложение на средства от сметките на “Востро ” за тази цел - в този момент за тях са налични единствено държавни облигации и съкровищни бонове.

Корпоративните скъпи бумаги, въпреки и малко, са по-доходоносни от държавните облигации. Въпреки това вложението в активи, деноминирани в рупии, носи избрани опасности, които са постоянно срещани в разрастващите се страни: политическа неустойчивост, допустимо закъснение на икономическия напредък, неустойчивост на локалната валута.

А това никога няма да реши казуса с репатрирането на средствата, акцентират специалистите.

Плащане за експорт

Сега да поговорим за търговията с трети страни.

Според основния изпълнителен шеф на Федерацията на индийските експортни организации (ФИЕО) Аджай Сахай това е „ печелившо и за двете страни “.

Наистина милиарди рупии на съветски експортьори лежат в индийските банки, сподели той. И добави: търговията „ благодарение на механизма на рупията към този момент е в ход, само че в дребни размери “.

Що за скица е това

Предлага се следната скица. Руска компания получава поръчка за индийски артикули от трета страна. Плаща на снабдители в рупии от сметката си. А купувачът заплаща в конвертируема валута или рубли, изяснява Ярослав Островски, експерт в отдела за стратегически проучвания в “Тотал Рисърч ”.

ФИЕО даде образец: доставки на индийски ориз за съветски латиноамерикански клиенти. По създание става въпрос за конвертиране на рупии в други валути посредством разплащане с фактури.

Схемата наподобява много елементарна, само че въплъщаването ѝ изисква избрани условия, споделят икономистите. Тя би трябвало да бъде утвърден от индийските регулатори. Освен това съветските компании би трябвало да намерят контрагенти както в Индия, по този начин и в трета страна, които са съгласни да заплащат по този метод, споделя Антонина Левашенко, началник на Центъра Русия-ОИСР към Президентската академия за национална стопанска система и обществена администрация.

По-малко отстъпка и набор от поръчки

След това идва въпросът за цената.

„ В момента отстъпката при връщането на постъпленията от експорт в рупии в рубли е от осем до 10 %, а репатрирането е много комплицирано “, споделя Островски.

Освен това Индия би трябвало да сътвори задоволителен пул от поръчки от страни, подготвени да заплащат на съветски компании в конвертируема валута.

„ Ако има съществено търсене и при изискване, че загубите от разликите във валутните курсове са незначителни, това в действителност може да бъде от изгода за съветските компании “, счита Левашенко.

Надеждност на заплащанията

Има редица други точки, които могат да основат избрани спънки. По този метод не всеки ще се съгласи да трансферира средства по сметки в съветски банки. Ясно е, че недружелюбните страни незабавно се изключват, отбелязва доктор Анастасия Прикладова доцент в катедрата по интернационален бизнес на РИУ “Плеханов ”. А останалите са застрашени от вторични наказания. Съответно ще би трябвало да се предложи отстъпка.

Плащанията могат да бъдат блокирани от кореспондентски банки. За да се понижат рисковете, постоянно се употребява цялостно предплащане, което няма да помогне за поощряване на индийския експорт, както се чака в Делхи.

По-надежден вид съгласно икономиста е бартерът, а това е доста комплициран многостранен развой.

Създаването на търговски къщи в Русия и други страни за събиране на поръчки и предложения ще опрости обстановката. Но тук към този момент ще ви е нужна осведомителна инфраструктура, с цел да се автоматизира търсенето на сътрудник и сключването на договорка.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9626Нова епоха, нова вероятност за развиване /Дискусия по отношение на визитата на Си Дзинпин в Европа/Алтернативен Поглед9363Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед13208Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед59317Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед40491Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед92693Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76962Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически изменничества  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР