Скандалният спор между АЕЦ Козлодуй и медицинската сестра Наталия Станчева

...
Скандалният спор между АЕЦ Козлодуй и медицинската сестра Наталия Станчева
Коментари Харесай

Парламентът забърка нов абсурд заради спора на АЕЦ Козлодуй с медсестра

Скандалният спор сред АЕЦ " Козлодуй " и здравната сестра Наталия Станчева към този момент стигна до Конституционния съд.

Наталия Станчева стана известна поради множеството си опити да освети нерегламентирана поликлиника в атомната централа, основана " под прикритието " на ведомствената работа за Трудова медицина.

Причината за сезирането на Конституционен съд се оказва недомисленият опит на ГЕРБ да се намесят в проблема на страната на управлението на централата.

Изпълнителен шеф Валентин Николов е някогашен народен представител от партията и някогашен заместител на Делян Добрев от времето му като министър на енергетиката (2012-2013).

В момента Делян Добрев е ръководител на Комисията по енергетика в 49 Народно заседание.

Интересното е, че делото в Конституционен съд против законова корекция, импортирана от него, е формирано не по тъжба на депутати или на президента - а на районния арбитър от Козлодуй Адриана Добрева.

Тя детайлно разказва по какъв начин дейностите на ръководителя на Комисията по енергетика нарушават конституционните права на медсестрата Станчева и на останалите чиновници в централата.

Адриана Добрева употребява новата опция, основана с промяната в края на 2023 година, която ѝ разрешава по своя самодейност да сезира Конституционен съд поради противоречие сред закон, използван по съответно дело, и Конституцията.

Кой против кого в АЕЦ " Козлодуй "?

Докато здравната сестра Наталия Станчева се бореше за осветяването на нерегламентираната здравна работа, тя беше уволнена дисциплинарно, апелира и по-късно беше възобновена на работа със правосъдно решение.

За " наказване " АЕЦ опита и да заведе дело-шамар против нея, едвам след намесата на министъра на енергетиката.

Паралелно с това тече нова правосъдна сага.

През лятото на 2023 година АЕЦ принуждава Наталия Станчева да се реалокира на друга служба отвън площадката на атомната централа (в отдел по физиотерапия към " Спортно-оздравителния комплекс " ), въпреки и да се твърди, че е без смяна на размера на заплатата.

Станчева не е съгласна и завежда дело, което попада за решение при арбитър Адриана Добрева.

Формалното съображение на управлението на централата е, че здравната сестра е останала без позволение за работа от ДАНС, откакто (незаконно) е уволнена по-рано.

От АЕЦ настояват още, че дамата отказвала да се яви на медицински прегледи за наблюдаване в службата по Трудова медицина, с цел да се върне на площадката.

Наталия Станчева обаче цитира протокол на РЗИ - Враца, който потвърждава, че няма по какъв начин тази работа да прави медико-диагностични действия, тъй като няма регистрация като лечебно заведение.

И тъкмо тук се намесва Делян Добрев.

Вместо управляващите да принудят АЕЦ " Козлодуй " да съблюдава законите - през септември 2023 година Народното събрание трансформира 2 закона, с цел да легализира завареното състояние по предложение на ръководителя на Комисията по енергетика.

С поправките се позволява на единствената в България нуклеарна централа да наема лекари в свое организационно звено, които ще имат пълномощия да организират здравно наблюдаване на чиновниците, " допускани до работа ".

В типичния за ГЕРБ жанр - измененията в Закона за здравето и Закона за безвредното потребление на нуклеарната сила са направени през преходни и заключителни разпореждания на напълно друг закон - за Енергията от възобновими източници.

При това - предлагането не е вписано в истинския текст на разисквания законопроект, а се появява преди окончателното гласоподаване на закона за ВЕИ. Тоест - освен няма нищо общо с правилата и обсега му, само че и се приема в последния миг, без съответно разискване.

Параграфът 88 е гласуван в комплект с още няколко текста, без детайлно разискване. Всички са признати със 117 гласа " за ", 28 " срещу " и 10 " въздържали се ".

" Приетите промени единствено с едно гласоподаване в пленарната зала нямат никаква връзка с предложенията по импортирания в началото законопроект ", обръща внимание арбитър Адриана Добрева, която внася жалбата до Конституционния съд.

Добрева упорства Конституционен съд да се намеси поради:
очевидното неуважение към процедурните правила от Народното събраниепромяната на закони поради частен проблем на едно-единствено дружествонеяснота в самия гласуван текст, в който се приказва за " здравно наблюдаване на лицата, допускани до работа в нуклеарни централи ", без да е явен кръгът на допусканите до работа лицаотваряне на опция за евентуална корист с власт - " причина да бъде упражнено неконтролирано от страната въздействие върху работещите, а също и опция работодателят да реализира разнообразни форми на напън " страната не може да упражнява надзор върху стандартите за качество в звеното към АЕЦ, тъй като то не попада в Закона за лечебните заведения и Закона за здравето.
Конституционният съд към този момент е образувал дело по жалбата на Адриана Добрева.

Докладчик по него ще е Янаки Стоилов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР