Скандали и напрежение след решението да бъдат ликвидирани стадата от

...
Скандали и напрежение след решението да бъдат ликвидирани стадата от
Коментари Харесай

Баба Дора се срещна със земеделския министър, получава 100 кози

Скандали и напрежение след решението да бъдат премахнати стадата от животни в зоната на чумата в Ямболско. Едно от тях е прословутото стадо на баба Дора от Шарково. Другото е на животновъд от прилежащото село Болярово. Лично земеделският министър се срещна със притежателите на животните, които би трябвало да бъдат евтаназирани.

Порожанов посочи, че в стадото на баба Дора позитивна проба не е открита. Задължително е обаче то да бъде евтаназирано, защото е било в контакт с други заболели животни. Министърът сподели, че има и решение за случая на баба Дора. Той е разговарял с животновъди от региона, които дали обещание, че ще подарят на стопанката 100 кози.

„ Не е леко на никой, би трябвало да де оправим с заболяването “, акцентира Порожанов и добави, че при позитивните проби трябват ограничения.

Порожанов разгласи, че втора проба ще се вземе от стадото в град Болярово, където по-рано през днешния ден Българската организация по сигурност на храните разгласи вторично огнище на чума по дребните преживни животни.

Причината е, че фермата е отдалечена от другите и животните са на оборен режим и не са имали физически контакт с други стада. Ще се прави прецизна стерилизация и надзор. Заповедта на шефа на БАБХ за ограниченията в Болярово остава в действие, само че осъществяването се стопира до излизане на резултатите от лабораторните проучвания. Решението е съветвано с Крис де Клерк, специалист на Европейски Съюз, част от ветеринарния екип за незабавни обстановки на Европейски Съюз (CVET).

В щаба за чумата по дребните преживни животни, участваха министър Порожанов, регионалният шеф на Ямбол – Димитър Иванов, шефът на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи в Ямбол- старши комисар Генчо Иванов, кметът на Елхово Петър Киров, кметът на Болярово Христо Христов, както и ветеринари.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР