Скандален материал, касаещ бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,

...
Скандален материал, касаещ бившия генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,
Коментари Харесай

Нов скандал с Ирина Бокова тръгна от Великобритания

Скандален материал, касаещ някогашния общоприет шеф на ЮНЕСКО Ирина Бокова, разгласява английският таблоид Daily Mail.

В свое следствие, английската медия твърди, че Бокова е подписала на 7 август, 2017 година така наречен " контракт за един $ " с мавританския предприемач Мохамед улд Буамату . Нещо повече – според оповестената публикация, Бокова го била направила, откакто други висши служители в ЮНЕСКО са се възпротивили. Конкретно се показва името на заместник-директора на ЮНЕСКО по това време Ерик Фолт.
Договорът е абсурден, тъй като с него Буамату получава дипломатически имунитет, въпреки да е търсен с алена бюлетина от Интерпол . Причината – съществени обвинявания против мавританеца в родната му страна . В Мавритания Буамату е упрекнат в пране на пари, укриване на налози и корупция, като той, естествено, отхвърля. Обвиненията обаче са публични, само че същия месец, в който са повдигнати и Буамату е пуснат за търсене посредством Интерпол, Бокова, като общоприет шеф на ЮНЕСКО, подписва контракта за един $, с който го прави специфичен консултант на организацията на Организация на обединените нации. Договорът става факт в последното тримесечие от мандата на Бокова отпред на ЮНЕСКО.
Дипломатическият имунитет на Буамату не е цялостен, като съгласно Daily Mail ЮНЕСКО няма да се опълчи на полицейско следствие против предприемача. ЮНЕСКО обаче не разяснява повече публично случая с Буамату.
В Мавритания предприемачът има статут на огромен бизнесмен. Той стартира изкачването си към върховете откакто става формален представител на " Галина Бланка " за Мавритания. През 1995 година Буамату основава първата частна банка в Мавритания, като си обезпечава помощта на дъщерна компания на белгийската Fortis. Следва друго начинание – застраховането, а през 2000 година Буамату става основател на първия телеком в Мавритания. Логично предприемачът става и ръководител на Мавританската конфедерация на работодателите. През 2013 година обаче мавританските управляващи стартират следствие против Буамату, като съмнението е, че той е съумял да укрие 10,3 млн. евро.
Припомняме, че Бокова и брачният партньор ѝ Калин Митрев се забъркаха в така наречен Азербайджанска спекулация. В началото на септември предходната година българската прокуратура започва следствие против Митрев, само че най-малко до момента няма публично оповестени резултати – позитивни или негативни.
Според швейцарската телевизия RTS Бокова е една от кандидатурите за директорския пост на Комисариата на Организация на обединените нации по човешките права в Женева (OHCHR), за който би трябвало да бъде взето решение в околните седмици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР