Скандалът с незаконните дървени навеси на терасата на антикорупционния шеф

...
Скандалът с незаконните дървени навеси на терасата на антикорупционния шеф
Коментари Харесай

След намесата на Фандъкова барбекюто на Пламен Георгиев май ще бъде премахнато

Скандалът с противозаконните дървени навеси на терасата на антикорупционния началник Пламен Георгиев претърпя нов поврат. Столичният кмет Йорданка Фандъкова одобри оставката на дългогодишния началник на дирекцията " Общински строителен надзор " Влади Калинов поради отхвърли му да разпореди премахването на постройките и върна преписката за ново изговаряне. Влади Калинов е дълготраен шеф на строителния надзор в общината и е единственият овластен по закон да разпорежда унищожаване на нелегално строителство в постройките от 4-та до 6-а категория на територията на столицата.

Както " Сега " писа, шефът на строителния надзор в София Влади Калинов отхвърли да издаде заповед за унищожаване на два дървени навеса на терасата на Георгиев, макар че администрацията на регион " Слатина " е установила, че те са изградени без строителни бумаги. Калинов излезе с трактовка, че обектът е противозаконен, само че позволен, тъй като бил изграден преди въвеждането на постройката в употреба. Архитекти оповестиха тази теза за неуместна, а Камарата на архитектите излезе с остра позиция по въпроса.  " По случая с покритата обитаема тераса, която “не била противозаконна, тъй като била позволена ”! Нещо като дървено желязо. В член 225, алинея 2 на Закон за устройство на територията изрично се споделя, че градежи или елементи от тях, построени без утвърден капиталов план, са противозаконни и подлежат на унищожаване ", написа камарата в уеб страницата си във Facebook.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова през вчерашния ден не навлезе в юридически елементи към изразената от Калинов позиция, само че даде да се разбере, че не споделя претекстовете му. " С кмета на регион „ Слатина “ още по време на тяхната инспекция разгледахме строителната документи. В плана на постройката няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката визира дейности на строителя на постройката през 2007 г. Фактите са такива, каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани ", разяснява Фандъкова във Facebook. Пред публицисти тя допълни, че не е останала задоволена от доводите на Калинов, който в това време подал и оставка. От поста на Фандъкова излиза наяве, че по констативния акт за нелегално строителство ще има ново изговаряне за премахването на постройките. Кметът изрази персонално мнение, че противозаконните структури би трябвало да бъдат отстранени.

Вчера не стана ясно кой ще заеме овакантения от Калинов основен пост в Дирекцията за общински строителен надзор. 

 

РЕВИЗИЯ 

Камарата на архитектите в България упорства за цялостна проверка на осъществявания строителен надзор за спазването на оптималните височини на застрояване в София. " След като сега преглеждаме подобен ослепителен прецедент и всички виждаме какво е построено над разрешената кота корниз, би трябвало да се запитаме има ли и други сходни отводи за унищожаване на такова нелегално строителство във височина ", разяснява пред БНР шефът на камарата Борислав Игнатов. Според него противозаконното строителство сега в София се прави точно във височина, с надхвърляне на оптимално разрешената повърхност за застрояване. Затова от КАБ ще изискат кметът и общинският съвет да образуват комисия с присъединяване на външни специалисти, която да ревизира контрола върху спазването на оптималните височини на застрояване. " Такъв тип активност не може да бъде търпяна. Като се загледате в новите здания, над доста от тях са построени стъпаловидни структури, за които не е ясно по кое време са се появили и за какво не се отстраняват ", добави Игнатов. На въпрос ще има ли такава проверка кметът Фандъкова отговори уклончиво, че непрекъснато се ревизират сигнали и неотдавна е имало вътрешен одит на строителния надзор. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР