Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери,

...
Скандалът с изгонването на 70-те руски дипломати добива застрашителни размери,
Коментари Харесай

Митрофанова с нота до МВнР: Ако не отмените решението за експулсиране, затваряме посолството

Скандалът с изгонването на 70-те съветски дипломати добива застрашителни размери, които предвещават разкъсване на дипломатическите връзки сред България и Руската федерация, което не се е случвало в никакъв случай до момента.

" Ако до на следващия ден до 12 часа не бъде анулирано решението на българското държавно управление за експулсиране на 70-те съветски дипломати, съветското посолство у нас ще сложи въпроса пред съветската страна за закриването на задачата в София ".

Такава нота е изпратила посланикът на РФ Елеонора Митрофанова до българското Външно министерство, научи Епицентър. бг от дипломатически източници.

Те предизвестяват, че в случай че се стигне до подобен процес, това значи война.

Според дипломати, решението е допустимо - по предложение на външния министър в оставка още през днешния ден кабинетът може да вземе сходно решение с гласоподаване от министрите. След което външният министър кани в Министерство на външните работи съветския дипломат и му връчва нова нота, с която се отдръпва остарялата.

*

Дипломатическите връзки сред България и Русия датират от 7 юли 1879 година, когато Княжество България открива дипломатически връзки с Руската империя. Те са в пауза по време на Първата международна война, защото двете страни са от двата разнообразни лагера - България - от Централните сили, Русия - от Атлантата.

След Октомврийската гражданска война са възобновени, към този момент със РСФСР, както се назовава съветската страна. Това става през април 1918, само че през септември същата година още веднъж са прекратени.

През 1934 година държавното управление на 19-майците открива дипломатически връзки сред Царство България и Съюз на съветските социалистически републики. Десет години по-късно обаче, на 5 септември 1944 година, те ще бъдат прекратени от Съюз на съветските социалистически републики, когато той ще разгласи война на Царство България, макар че то е оповестило, че се включва в Антихитлеристката коалиция.

След замяна на писма на 14 и 16 август 1945 година връзките сред Царство България и Съюз на съветските социалистически републики са възобновени и от този момент не са прекъсвани.

Източник: Епицентър

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР