Скандал се разрази в Комисията по икономическа политика и иновации,

...
Скандал се разрази в Комисията по икономическа политика и иновации,
Коментари Харесай

Скандал на комисия без кворум: Кой ще вдига двойно гражданската и кой ни пречи за еврото?

Скандал се развихри в Комисията по икономическа политика и нововъведения, която в понеделник следваше да прегледа и гласоподава измененията в Застрахователния кодекс, които да задължат българските застрахователи да изплащат автоматизирано всяка рекламация за вреда, станала в чужбина и изискана от непознат осигурител. Предложението е входирано от Министерски съвет и модифицирано на работна група преди второ четене. Основният мотив на вносителя - това е условие по отговорностите на България за влизане в Еврозоната, като неприемането на измененията ще спре пътя на страната ни към единната европейска валута.

В последна сметка съвещанието на комисията се преобрази в самобитна кръгла маса, тъй като кворум не бе събран, а законопроектът не бе гласуван, като, най-малко към този момент, няма по какъв начин да влезе за гласоподаване в пленарна зала в оставащите три дни работа на актуалното 48-о Народно заседание. Отсъстваха представителите на ГЕРБ като се изключи заместник-председателя на комисията Александър Иванов, както такива и на Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък ", като в залата се появиха само представители на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ". Макар и да не е член на комисията, на съвещанието в поддръжка на измененията се яви и съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Основните опасения на застрахователите, изказани в медийното пространство - измененията могат да доведат до увеличение на застрахователните измами, а застраховката " Гражданска отговорност ", поради нарасналите разноски, може да нарастне до 600 лв. за жителите и в пъти повече за транспортните компании.

" Ние сме припознали изцяло текста, импортиран от Асоциацията на българските застрахователи. Ние сме тези, които бранят това потребителите да не заплащат двойно покачване на Гражданската отговорност, това са два милиона индивида. (...) Повишаването на цената ще се отрази върху всеки един български жител, върху всеки един бизнес, върху всеки, който дава артикули и услуги на българските жители, в това число и върху цената на хляба. Като се изважда това като приоритет за участието в еврозоната, насърчаваме българските жители да се опълчват на пълноправното участие на България в Еврозоната ", съобщи Александър Иванов от ГЕРБ.

" Предложението, което сме внесли в следствие от работната група, е на 80% от това което желаеха застрахователите. Не виждам какъв по-голям компромис може да бъде изработен. Някои избрани кръгове обаче през цялото време споделиха, че не желаят никакви промени да бъдат признати ", отвърна на собствен ред ръководителят на икономическата комисия Мартин Димитров. Той и Искрен Митев от Политическа партия са депутатите, припознали от името на политическите си сили предложенията на служебното държавно управление.

И попита финансовият министър Росица Велкова дали неприемането на законопроекта ще попречи на България да одобри еврото.

" Да, това е проблем за приемането на България в еврозоната. Защото преди да подадем конвергентен отчет (за влизане в еврозоната), би трябвало да уверим Европейска комисия и всички страни членки, че сме изпълнили уговорките си по пост-ЕРМ комитмънта (задълженията, поети от България при влизането в ERM или така наречен чакалня на еврозоната) ", отговори финансовият министър.

" Вашето държавно управление и Вие като заместник-министър в него " - обърна се Иванов от ГЕРБ към представителите на Политическа партия и Демократична България и министър Велкова, " наруши два съществени критерия за влизане в еврозоната - да не е инфлацията 20%, каквато беше по ваше време, както и да няма бюджетен недостиг. "

Народният представител от ГЕРБ, самичък взел си думата, бе пресечен от Мартин Димитров: " Г-н Иванов явно е пристигнал тук, с цел да провали съвещанието. Опитва се да сменя тематиката, когато ГЕРБ изпаднат в неловко състояние, стартират да приказват по този метод. "

" Абсолютно жалка история ", не пропусна да означи и Ивайло Мирчев от Демократична България. " Да викнем квесторите! Плашиш ли ме? Квестори споделих, не те тревожа ", разви се и пряк разговор на изключени микрофони сред представителя на ГЕРБ и депутатът от " Промяната " Димитър Недялков.

" Днес ГЕРБ проваля еврозоната ", разгласи Мартин Иванов, като думите му бяха посрещнати с овации.

Макар и застрахователите неведнъж да желаеха думата, тя бе дадена на представителите на работодателските организации, всички от които - АИКБ, КРИБ и БСК, се оповестиха " за " препоръчаните законови промени. Против са само от Съюза за стопанска самодейност.

" Категорично и в цялост поддържаме изменението в Застрахователния кодекс. Смятаме, че измененията дават ефикасен механизъм за работа на гаранционния механизъм. Опасенията и предложенията в противоположна посока обезсмислят значително този гаранционен механизъм и не би трябвало да бъдат подкрепени. Гражданската отговорност да не нарастне, а да стане по-евтина ", сподели Добрин Иванов от АИКБ. Най-важният мотив съгласно бизнеса обаче е това, че измененията в кодекса ще отворят пътя ни към еврозоната.

" Съществува ли и минимална опция да се увеличи гражданската отговорност? ", попита още веднъж Александър Иванов от ГЕРБ, без ръководителят на комисията да му даде думата. Мартин Димитров още веднъж реагира остро и прекъсна представителя на партията на Борисов, след което Иванов напусна съвещанието.

" Няма никакво съображение, даже да си срещу, да не си на съвещание и да саботираш приемането на България в еврозоната. Бягат като партизани ", разяснява след напускането на сътрудника си Димитров. Даниел Лорер от Политическа партия пък посочи като фактор за потребността от приемане на измененията обстоятелството, че българското застрахователно бюро дължало обилни суми на застрахователи в чужбина, което предиздвикало Еврокомисията да сложи това условия за влизането ни в еврозоната.

Най-накрая думата взе и представител на застрахователите - Борислав Богоев, ръководител на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ). И съобщи - спрямо интервала 2017-2020 година сега се дължат " извънредно малко средства ".

" За 2018 година към българското бюро има издадени 5699 претенции за гаранции на стойност 19,6 млн. евро. За същата година към бюрата отвън България има 1864 броя претенции на обща стойност 7,6 млн. евро. За 2021 година към нас има 792 претенции за 4,78 млн. евро, с лихвите към 8,5 млн. евро. За другите бюра броят е 11 550 за 49,36 млн. евро. За 4 години това бюро с този директорски съвет е съумяло да понижи 8 пъти отговорностите ", посочи Богоев.

Дебатът изрично се политизира, разяснява на въпрос на News.bg Благоев. " (Казах, че) няма по какъв начин цената на Гражданската отговорност да остане същата, а не че ще се увеличи ", колеблив бе той на запитване с какъв брой би скочила полицата за жителите и бизнеса. " Неповишаването на цената на Гражданско отделение значи, че някой поставя административна граница, което в пазарни условия няма по какъв начин да се случи. "

Основният проблем съгласно застрахователния отрасъл - още на другия ден след приемането на измененията да " полетят " претенции за гаранции и заплащания от чужбина за редица " противоречиви случаи ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР