Скандал до късните часове на нощта в парламента за промените

...
Скандал до късните часове на нощта в парламента за промените
Коментари Харесай

12-часовите дебати в НС за Изборния кодекс завършиха със скандал и закана за съдебно дело

Скандал до късните часове на нощта в Народното събрание за измененията в Изборния кодекс, който приключи с тежки обвинявания от Българска социалистическа партия против " Продължаваме промяната. "

От Българска социалистическа партия упрекнаха досегашните си сътрудници и персонално някогашния министър председател Кирил Петков, че им е предложил в случай че се откажат от хартиените бюлетини да получат " отворения " код за машините. Петков разгласи, че ще съди Георги Свиленски от Българска социалистическа партия.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели, че в случай че думите на Свиленски са правилни, това е търговия с власт и би трябвало прокуратурата да се заинтересува.

След 6 часа замяна на реплики кой какво и по какъв метод се кани да открадне от гласовете на хората се стигна до реакция от вносителите на измененията - Българска социалистическа партия.

" Защо Българска социалистическа партия желае този закон и за какво няма да го отдръпна? Защото откраднахте изборите. Затова Българска социалистическа партия няма да отдръпна закона. Защото вашият съпредседател и някогашен министър председател, ето там, пристигна и сподели: " оттеглете закона и ще ви дам кодовете ". Кой е той, че ще държи кодовете на машините ", съобщи Георги Свиленски.



Почти два часа по-късно Кирил Петков реагира след диалог в пленарната зала с водача на Българска социалистическа партия и самия Свиленски.

Кирил Петков: Моля, да си поправите и да оттеглите вашите изказвания. Единственото, което ви споделих е, че ние сме подготвени и отново го декларирам, да подкрепим всевъзможни оферти за одитиране на кода на машините.

Георги Свиленски: Нали знаете кой настава единствено два пъти мотиката по един и същи метод? Защо го вършиме? Защо желаете да повторя това, което споделих преди половин час?

Кирил Петков: Следващата седмица ще подам дело, иск против вас както подадох и за господин Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява,че в случай че такова обвиняване е било отправено към него всички са щели да скочат.

" Не е нужно да приказваме, когато съдружните сътрудници си приказват. Толкова е по-голяма разликата сред нас и тях, че каквото и да откраднат, каквито и кодове да държат, с машини, без машини, ГЕРБ е първи. Ако прокуратурата слуша, в случай че БОП слуша - това е търговия с власт. Един от двамата би трябвало да понесе наказателна отговорност ", съобщи той.

Всеки който се пробва да промени изборните резултати прави закононарушение - разяснява в Българска национална телевизия Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

" Доверието в машините към този момент го няма. Доверието в този развой на гласоподаване към този момент го няма.Избирателната интензивност понижа и нашите гласоподаватели ясно споделят - желаят да гласоподават ", сподели той.

Според " Възраждане " няма никакъв смисъл от среднощните подиуми в Народното събрание в случай, че има болшинство за изборния кодекс.

" Тези среднощни сканадали, в които се повтаря едно и също, са плод на умишлени дейности на " Демократична България " и " Продължаваме промяната ". Ние от " Възраждане " също сме за машинно гласоподаване и ще гласуваме за опазване на досегашното положение на изборния кодекс ", разяснява Цончо Ганев в " Денят стартира с георги Любенов ".

След острата замяна на реплики по време на 12-часовия спор,последни в залата останаха депутатите на " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР