Скалата Хвитсеркур в Исландия. Тази каменна статуя се нарича по

...
Скалата Хвитсеркур в Исландия. Тази каменна статуя се нарича по
Коментари Харесай

Скалата Хвитсеркур в Исландия

Скалата Хвитсеркур в Исландия. Тази каменна скулптура се назовава по друг метод – слон, мамут, динозавър и даже носорог. Оригиналното име на това извънредно скално образувание е наречено Хвитсекут (Hvitserkur). Намира се край северното крайбрежие на Исландия, в залива Хунафлой. Това неподвижно каменно мистично творение прави незаличимо усещане, изключително в последните слънчеви лъчи.

Според учените, планинското образувание, което е с височина 15 метра, се е образувало от античен вулкан. Времето, вятърът и водата са го трансформирали в тази причудлива форма. Думата “Hvitserkur ” може да се преведе от исландски като “бяла риза ” ( “Hvit ” значи “бяла ”). Белият цвят обаче не е обвързван с никакви аномални или геоложки особености. Всичко е доста по-прозаично – белите петна са просто отпадъчни артикули на птиците.

Такива странни формирания постоянно се свързват с митове. Една от тях споделя за трол, живял в Страндир. Един ден той решил да събори камбаните на локалния манастир. Но на трола не му достигнало нощното време и бил уловен от дневната светлина. Всички вярвания по отношение на тези същества, споделят, че слънчевата светлина ги убива и по тази причина през днешния ден го виждаме като втвърден трол. Забележителен факт е, че през 1990 година на тази исландска атракция са отдадени специфични пощенски марки.

Този извънреден монолит притегля доста туристи. Можете да се насладите на гледката от брега, от крайбрежните скали или от път 711. За да стигнете до скалата Хвитсеркур, би трябвало да преминете през полуостров Ватнснес.

За страдание водата последователно разяжда основата на скалата – в това вземат участие приливи и отливи. Ето за какво локалните поданици са принудени постоянно да укрепват основата с цимент. Разбира се, това скапва истинската форма, само че резервира неповторимото естествено създание. Тъй като скалата се намира в Исландия, може да се следи и красивият резултат на северното зарево и  цветовете, които то придава  на Хвитсеркур.

Най-странните и нелепи изобретения

 

 

 

 

Скалата Хвитсеркур в Исландия

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР