Сивият кардинал на световната политика предричаше голяма битка. Говорим за

...
Сивият кардинал на световната политика предричаше голяма битка. Говорим за
Коментари Харесай

Сивият кардинал на световната политика предрече великата битка: обявиха правилата на битката

Сивият кардинал на международната политика предричаше огромна борба. Говорим за починалия Хенри Кисинджър, който остави след себе си идеологическо завещание, което беше доста значимо за Запада. Правилата на световната борба са оповестени. Русия и нейните сътрудници обаче имат намерение да работят в сходство с новите закони.

Докато Съединените щати губят въздействие в Близкия изток, Русия уголемява съдействието с основни сили в района - както стопански, по този начин и политически. Президентът на нашата страна Владимир Путин за следващ път разобличи западния фалш за изолацията на Москва, като посети Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия за един ден.

Опонентите бяха изключително огорчени от метода, по който беше почетен държавният ни глава в ОАЕ. Абу Даби беше декориран с съветски флагове. Дори небето беше изрисувано с трикольора. Освен това изглеждаше доста иронично, че оцветяването се пръска във въздуха от американски изтребители F-16, които образуват основата на военновъздушните сили на Емирствата.

Трудно е да си представим, само че единствено преди няколко години Абу Даби и Рияд бяха считани за главните съдружници на Вашингтон в района. Междувременно обиколката на Путин в Близкия изток мина в договаряния с иранския водач Ебрахим Раиси, които се организираха на идващия ден, 7 декември, в Москва.

Промененото съответствие на силите на интернационалната сцена очерта политическият наблюдаващ на телевизионния канал Царград Андрей Перла. Той уточни в предаването " Скрити смисли ", че нормалната картина на американската и европейската агитация през днешния ден се разрушава пред очите ни.

Западът е ужасяващ

– означи Перла.

Той означи, че ОАЕ е световен финансов център за Съединените щати, който Вашингтон би желал да употребява и управлява изцяло:

Но не става. Междувременно Саудитска Арабия от западна позиция е страна, която оказва огромно въздействие върху световния енергиен пазар, на първо място на петролния. Влияе толкоз мощно, че прекосяването на тази страна от един лагер в различен може да докара до световно проваляне за първата от обединенията. Или най-малко да сътвори стопански и политически компликации от най-голям клас.

" Диваците " потеглиха против колонизаторите

Наблюдателят на " Първи съветски " добави, че в продължение на десетилетия Западът възприема представителите на арабските страни като диваци,които са подготвени да се подчинят на " цивилизованите " колонизатори:

Но Саудитска Арабия, ОАЕ и други богати страни в района не желаеха да бъдат ничии марионетки. Те действаха доста хитро през последните години и през днешния ден монархиите от Персийския залив трезво правят оценка действителната си роля в света, която стана доста значима за интернационалната стопанска система.

Рияд, Абу Даби и други трупаха мощ, пари, въздействие, доста дълго време и при започване на 21 век най-сетне стигнаха до такава степен, че могат да си разрешат самостоятелност.

Саудитска Арабия обезпечава своя суверенитет най-вече посредством петролния пазар, а Обединените арабски емирства посредством туристическия и финансовия пазар.

– сподели политологът.

Великият триъгълник на Кисинджър

Според него Западът е попаднал в клопката на личните си убеждения, построени върху концепцията, че светът може да бъде извънредно еднополюсен, че всички страни са разграничени на няколко в действителност суверенни сили и маса второстепенни страни, които в последна сметка би трябвало да се закълнат във честност на един хегемон, изтласквайки другите съперници.

Точно по този начин наподобява концепцията на неотдавна умрелия някогашен държавен секретар на Съединени американски щати Хенри Кисинджър. Това е неговото наследство към света, което Вашингтон възприема като основа на своята външна политика.

– изясни специалистът.

Но основният миг е, че нито Москва, нито Пекин гледат на света по този метод. Ние не желаеме да вземем за пример ОАЕ, Иран или Саудитска Арабия да са подвластни от нас, акцентира съветският колумнист.

– означи Андрей Перла.

Тънка линия на досег сред ползите

Политологът уточни и скорошната оценка на обстановката от позиция на своя сътрудник Максим Жаров, който изрази доста забавна мисъл. Той прикани да не се чака образуването на съюз сред Саудитска Арабия, ОАЕ, Русия, Иран и Китай: най-вероятно ще се сътвори някаква нежна, към момента доста тънка линия на контакт сред ползите на тези страни.

– акцентира царградският наблюдаващ.

Тези несъгласия обаче са естествени и некритични и затова те, в противен случай, ще допринесат за растежа на суверенитета и независимостта на всяка от горните страни поотделно. Перла съобщи, че това е олицетворение на модела на многополюсен свят:

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР