Ситуацията започна преди повече от десетилетие. В момента едно отделение,

...
Ситуацията започна преди повече от десетилетие. В момента едно отделение,
Коментари Харесай

Д-р Бисер Тодоров, педиатър от Враца: Четирима души изпълняват графика на шестима

„ Ситуацията стартира преди повече от десетилетие. В момента едно поделение, което е второ равнище на подготвеност на регионален град, е належащо да приема всички тежки случаи от цялата област и от първите равнища. За това се изисква несъмнено количество личен състав. 6 лекари би трябвало да обезпечат 24-часово наблюдаване в 365 дни годишно. Толкова хора могат да обезпечат непрекъсваемост на графика и всички да си вземат годишните отпуски “.

Това казапред БТВ доктор Бисер Тодоров, педиатър с 30-годишен стаж. Дългогодишният педиатър напусна детското поделение на МБАЛ " Христо Ботев ".

„ Първата и най-важна причина са изискванията за труд – те имат здравна и човешка страна. Ние сме съзнателни хора и се грижим за нашите пациенти, само че когато стартират четирима да извършват ролята на шестима за пет години се натрупват 799 дни необработен заплатен годишен отпуск за цялото поделение. Имам сътрудници, които имат 89 дни заплатен годишен отпуск. Направете си сметката за какъв брой години обратно е. Аз съм подал молба за овакантяване. Подал съм предупреждение. Сърцето ми е там. Целият ми професионален труд е там. Когато в отделението идват тежки пациенти, даже и да ти е свършило дежурството – ти оставаш. Не можеш да зарежеш едно дете с тежка дихателна непълнота и ти да си отидеш “, изясни той и посочи, че по този метод са се натрупали 700 часа ексклузивен труд за педиатрите в отделението.

„ Няма по какъв начин четирима души да извършват графика на шестима. Ние с положителни планове и предпочитание да не затвори отделението сме работили “, уточни доктор Тодоров.

„ Голяма част от педиатрите са пенсионери, а кой идва след тях – не е ясно. Ситуациите пораждат, защото се оказва, че ние сме хора. Ние планираме дори по кое време да се разболеем. Налага се един човек в стадий от живота си да излезе отпуск. През 2018 година бяхме единствено двама и издържахме половин месец. После отделението затвори. Всеки от нас, с цел да обезпечи средствата, които дават отговор на квалификационната му позиция, работи на две места. 168 часа е работният месец. Аз работя 300 часа. Колкото работя в детското поделение, толкоз работя и в частния си кабинет “, разяснява педиатърът.

Според него са нужни няколко стъпки, които да подобрят обстановката:„ Промяна в изискванията на труда, опция лекарите да си употребяват отпуската и почтено възнаграждение. Това е систематичен проблем. Януари месец ми беше препоръчан да подпиша трудов контракт за 1450 лв. – работна заплата за 168 часа на човек, който е със компетентност детски заболявания и 30 години трудов стаж “, сподели още той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР