Ситуацията в Еквадор е напълно необичайна. Тази латиноамериканска страна беше

...
Ситуацията в Еквадор е напълно необичайна. Тази латиноамериканска страна беше
Коментари Харесай

Еквадор: Метеж в пряк ефир: Страната е превзета от гангстери, какво следва?

Ситуацията в Еквадор е изцяло необикновена. Тази латиноамериканска страна беше завладяна от гангстерските банди през последните няколко дни. Президентът на Еквадор разгласи " вътрешен въоръжен спор ".

Бандитският бунт

Еквадор, дребна страна на тихоокеанското крайбрежие на Латинска Америка, притисната сред Колумбия и Перу, не притегля постоянно внимание. Дори последните президентски избори там на практика не бяха отразени от международните медии.

Еквадор се помни единствено по отношение на бореца за независимост на словото Джулиан Асандж. През 2012 година точно еквадорските управляващи при президента Рафаел Кореа предоставиха на Асандж политическо леговище в посолството на Еквадор в Лондон.

Днес обстановката е още по-вълнуваща. В Еквадор избухна същински бандитски протест, чиито участници насочиха предизвикателство към централната власт и разтревожиха освен сегашния президент Даниел Нобоа, само че и всички законопослушни жители. Неговите съседи гледат на Еквадор с паника.

Перу увеличи бойната подготвеност на военните си елементи на границата с Еквадор. А новият президент на Аржентина Хавиер Майли даже предложи на еквадорските управляващи да изпрати аржентински боен контингент в страната за потушаване на бандитския протест.

Самият президент Нобоа организира съвещание на Съвета за сигурност и разгласи съществуването на „ вътрешен въоръжен спор “ в страната, което допуска неотложно разполагане и интервенция на силите за сигурност в битката против проведената престъпност. Той разгласи 22 проведени незаконни групи за терористични групи и подреди военни интервенции за неутрализирането им. Министерството на образованието спря присъствените занятия в цялата страна.

Как стартира всичко?

Първо, в редица затвори в Еквадор, съвсем по едно и също време, избухна протест на пандизчии, множеството от които са членове на проведени незаконни групи, които се занимават с трафик на опиати, грабежи, изнудване, похищение на жители за откуп и управляват проституцията и хазарта.

Шест пандиза бяха под контрола на пандизчиите и към момента няма точна информация по какъв начин вървят нещата там в този момент. От това можем да създадем елементарния извод, че даже зад решетките локалните гангстери изцяло управляват обстановката на независимост и съумяват да я ръководят.

В същото време през последните дни доста известни и авторитетни еквадорски гангстери избягаха от пандиза, след което в страната стартира гангстерски бунт. Хосе Адолфо Масиас, по прякор Фито, най-опасният нарушител в Еквадор, избяга от районния затвор в Гуаякил дружно с още четирима съучастници.

По същото време Фабрисио Колон Пико, член на наркобандата Лос Лобос (на испански „ вълците “), избяга от пандиза в провинция Чимборасо, в центъра на страната. След това в осем огромни града на страната, в това число столицата Кито и най-големия стопански център Гуаякил, имаше брутални набези от страна на гангстерите против държавни организации, търговски центрове и полицията.

Интересен подробност: Даяна Салазар, основният прокурор на провинция Чимборасо, упрекна гореспоменатия разбойник Колон Пико, че има проект да я убие по време на правосъдно съвещание по дело

В тази връзка доста специалисти намират директна връзка сред затворническите протести и бягството на обвинения, от една страна, и от друга, с вероятността по време на процеса да се появят условия, сочещи връзки сред наркодилърите и управляващите в разнообразни равнища. Но ще се върнем към това малко по-късно.

Метеж в директен ефир

Резонансът и кинематографичността на обстановката се дефинират от обстоятелството, че всичко се случи безусловно пред очите на цялостен Еквадор. Гангстери превзеха централния ефирен канал в Гуаякил. На живо цялата страна стана очевидец по какъв начин към 10 въоръжени мъже с качулки нападнаха чиновници на този ефирен канал и ги взеха за заложници.

Близо половин час онлайн публицисти молеха гангстерите да не им нараняват. Тогава се чуха изстрели и сигналът прекъсна. Има известия, че по-късно полицията е освободила заложниците. Но фактът за обществената проява на силата на бандитите и безсилието на полицията към този момент беше в ефир.

В момента Еквадор претърпява невиждана ескалация на гнет и принуждение. Атакувани са редица държавни организации, университети и лечебни заведения в цялата страна. В столицата Кито ситуацията е изключително напрегната. Служителите в двореца Каронделет, който е седалище на еквадорското държавно управление, и други държавни служби бяха евакуирани от съображения за сигурност. Много магазини затворени заради грабежи. Според очевидци „ трафикът в столицата в този момент е по-голям от всеки различен ден “.



И преди беше по този начин

Междувременно " осведомителната поддръжка " посредством малкия екран придаде на обстановката особена активност и мащаб. Политическите специалисти, които наблюдават обстановката в Еквадор и Латинска Америка като цяло, са съгласни, че непрекъснатата обществена рецесия, проявяваща се в икономическия, просветителния, здравния бранш и секторите на сигурността, е главната причина за актуалната обстановка. Настоящият гангстерски протест е наедно със същите прояви на гангстерско принуждение и гнет, които са се случвали преди.

Ето за какво изключителното състояние, оповестено от президента Даниел Нобоа за стягане на битката с проведената престъпност, единствено по себе си не съставлява изключителна обстановка.

Така да вземем за пример испанският вестник El Pais с съображение напомня, че предшественикът на настоящия президент Гийермо Ласо е ползвал същата мярка 20 пъти единствено за две години и половина. Честотата, с която са били обявявани предходните изключителни положения, илюстрира тежестта на рецесията от принуждение, която задушава Еквадор и доста други страни от Латинска Америка.

Защо толкоз намерено?

Основният въпрос, който може да възникне, когато се потопите в латиноамериканската действителност, е следният: за какво гангстерите работят толкоз намерено и безочливо? Отговорът е елементарен: те знаят, че властта в страната, от висшите ешелони до забутаното РПУ в някое планинско село, се храни от ръката им.

Подобна обстановка от дълго време се следи в Колумбия, Перу, страните от Централна Америка и Мексико. Освен това, ръководителите на наркокартели от всички тези страни се познават добре, контактуват, постоянно си сътрудничат, само че от време на време даже се бият между тях. Както се споделя, животът си е живот, а той е несъмнено пъстър.

Целият район на юг от река Рио Гранде през днешния ден е разграничен на зони на въздействие на огромни и дребни гангстерски картели, които много сполучливо се конкурират с законните управляващи. Престъпни групировки, подчинени на строга подчиненост и наброяващи десетки хиляди бойци, се занимават с изнудване, трафик на опиати, сводничество, поръчкови убийства и незаконен трафик на мигранти в Съединените щати.

Ако в столиците и огромните градове на страните от района полицията по някакъв метод показва съществуването на законна власт, тогава незабавно щом се преместите на няколко благи в провинцията, съществуването на тази власт завършва.

И стартира една паралелна действителност, в която уличните бандити държат на отдалеченост както полицията, по този начин и елементарните хора. Сътрудничеството сред чиновниците на реда и гангстерите е всекидневно, защото първите са в малцинство, а и силите са доста неравностойни.

Всички на шлепа!

Ескалацията на насилието се оказа бомба със закъснител, която избухна в ръцете на президента на страната Даниел Нобоа. По мнението на специалисти, Еквадор е на исторически небивало равнище на сигурност или по-скоро липса на такава.

На 100 хиляди души в страната се падат по 40 убийства годишно. Еквадор чака осъществяването на плана на новия президент за прекъсване на насилието и усилването на надзор над пандизите.

Това, че страната най-накрая би трябвало да поеме контрола над пандизите, в които се намират над 31 300 души, е част от тактика за сигурност, която беше прокламирана от последните три държавни управления като приоритет. Обещаха, само че не съумяха да го изпълнят.

Досега в Еквадор (както и в доста други страни в региона) не е било допустимо да се прекъсне директната връзка сред пандизите и насилието, което се усилва всеки ден по улиците на латиноамериканските градове. Именно от пандизите водачите на незаконни групи изпращат заповеди на наемни убийци и ръководят рекета и трафика на опиати.

Президентът Нобоа към този момент даде обещание да поръча и докара затворнически шлепове в Еквадор, с цел да държи пандизчиите във вътрешността в морето, надалеч от брега, и да построи затвори с висока степен на сигурност.

Но по някаква причина той не сподели нищо за битката против проникването на наркотрафикантите във властта. Той също по този начин не загатна, че същинските наркобарони живеят не в Латинска Америка, а в Съединените щати, където отива лъвският къс от латиноамериканския кокаин.

Либералната върхушка на Съединени американски щати е същинският клиент на доставките на опиати за Съединените щати. Това е най-печелившият бизнес в света, по-добър от петролната и фармацевтичната промишленост. Кой американски предприемач би му отказал? Така че шлеповете няма да оказват помощ на президента Нобоа.

Превод: Европейски Съюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР