Ситуацията с модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево е в състояние

...
Коментари Харесай

Новите F-16 може да се забавят заради проблеми с ремонта на база "Граф Игнатиево"

Ситуацията с модернизацията на авиобаза " Граф Игнатиево " е в положение на " безспорна каша ", разяснява министърът на защитата Георги Панайотов пред публицисти през днешния ден. " Кашата, за жалост, ще докара до забавяне по осъществяването на дейностите по плана. Т.е. инфраструктурата за F-16, в случай че сполучливо се оправим с излизането от кашата, ще закъснее с интервал сред 6 и 8 месеца ", добави той.

Ремонтът и осъвременяването на главното ни военно летище са извънредно наложителни за приемането на въоръжение на новите изтребители F-16 Block 70, чиито доставки би трябвало да стартират в края на 2023 година За потребностите на плана предходното държавно управление отпусна целево 300 млн. лева, 184 млн. лева от които към този момент са разплатени предплатено, като получатели съгласно военния министър са главно " обичани компании " на властта.

" Парите на данъкоплатците са харчени без явен план, без дълготрайна визия и обмисляне, непрозрачно и при липса на ефикасен мениджмънт и административен и финансов надзор ", разяснява министърът. " Няколко пъти споделих, че съответни имена няма да посочвам, само че изрично има обичани компании, имената им се повтарят. Даже има една, която е най-любима. Тя се ръководи от човек, който има роднинска връзка по права линия с активистка и някогашна депутатка от една парламентарна партия ", добави Георги Панайотов. Според него всичките 44 контракта за рационализация на инфраструктурата на " Граф Игнатиево ", 15 са с въпросната компания. На процедура сега обаче се работело единствено по три от въпросните контракти, въпреки че сумите по тях към този момент са преведени от министерство на защитата (МО). Въпреки проблемите обаче министерството ще бъде насила да продължи да работи със същите компании, защото " има подписани контракти. " В отговор някогашният боен министър Красимир Каракачанов задочно отвърна, че кръгът от сдруженията е мощно стеснен, най-много тъй като би трябвало да имат " референции и позволения от ДАНС за достъп до класифицирана информация. "

Запитан непосредствено дали проблемите с ремонтите на авиобазата ще забавят доставката на F-16, министър Панайотов разяснява, че въпросът се прецизира сега и че " би трябвало да беседваме и с доставчика от американска страна, с цел да сме сигурни ". Той добави, че е планувано авиобазата да е подготвена през април 2023 година, като преди този момент обектът би трябвало да бъде сертифициран. Тоест вероятно забавяне от 6-8 месеца ще съвпадне с графика за идването на първите нови изтребители в България.

" Основното, което направи усещане на мен и моя екип е, че не е проведен интернационален конкурс с интернационалните участници, които имат опит в построяването на сходна инфраструктура ", сподели военният министър. Според него подборът на компаниите е юридически въз основата на " неразбираеми, по-скоро даже никакви критерии ". Екипът на Панайотов е търсил, само че не е съумял да откри, документи, че селекцията на фирмите е осъществявана след обзор на пазара, на техния опит и качества, дали са се занимавали с сходна активност или не. " Нищо сходно, вместо това намерихме докладни мемоари, които са направени от основна дирекция " Инфраструктура на защитата " и през зам.-министър на защитата са предоставени на министъра за автограф. Докладните мемоари, жестоко казано, съдържат текст: ние се срещнахме с еди коя си компания и взехме решение да ви я предложим да сключите контракт с нея. Защо? Без причини, без аргументи, без нищо ", описа Панайотов.

Не са открити и следи за какво стойностите на плановете са такива, каквито са. Задачата е предоставена на Военно-въздушните сили (ВВС), те са си свършили работата, само че след това отрасловата дирекция във военното министерство не е свършила нищо, не е проверила дали подадените стойности дават отговор на действителността, на някакви справедливи критерии и те са оставени такива, каквито са подадени от авиацията, твърди ръководителят на отбранителното ведомството. Според министъра Военновъздушни сили не са проектантска организация, не са комерсиално сдружение, просто знаят какви качества са им нужни, а задачата на МО е да им ги обезпечи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР