Ситуацията с лекарствата беше предвидима. Ние алармирахме за нея. Мога

...
Ситуацията с лекарствата беше предвидима. Ние алармирахме за нея. Мога
Коментари Харесай

Анжела Мизова: Фармацевтичният съюз не само алармира за ситуацията с лекарствата, но и предлага решения

Ситуацията с медикаментите беше предвидима. Ние алармирахме за нея. Мога да кажа, че Българският фармацевтичен съюз повдига тематиката неведнъж, сигнализираме, само че и предлагаме решения. Това сподели в настоящото студио " Важните приказват “ на Радио " Фокус “ Анжела Мизова – магистър-фармацевт и заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз.

" Решенията сме ги предложили документално, в най-различни формати към всички институции, в това число и към новосформирания Съвет към Министерството, който беше предназначен да се бори с този проблем. Истината обаче е, че началото на този проблем беше подложен, в случай че си спомнят вашите слушатели, още през април 2020 година, при започване на коронавирус рецесията, когато тогавашният ръководител на Съюза Асена Сербезова има неблагоразумието, в кавички, да спомене в няколко изявленията, че има заплаха от дефицит на медикаменти и от дефицити, и че би трябвало превантивно да се мисли по въпроса, да се търсят решенията, преди нещата да са ескалирали и да са се случили “.

Това, че сме споделили и предупреждавали, не трансформира изключително обстановката, защото предложенията, с които ние искахме да изпреварим събитията и с които искахме да мислим дълготрайно, с цел да могат да бъдат решавани проблемите, не бяха възприети от институциите, посочи Мизова. " Това, което се случва сега, не е нещо, което да изненадва изключително сътрудниците ни фармацевти. Да, по-остро е от друга година, да – брой наименования на медикаменти отсъстват от аптечната мрежа. Причини има няколко, като мога да ги разделя на две огромни групи. Едната беше казусът с реекспорта. Другият огромен проблем е по-скоро сезонно положение – нараснало ползване на антибиотици, антипиретици, изобщо артикули за респираторни болести. И това е проблем освен в България, а и в цяла Европа. Тук проблемите са по-скоро индустриални и логистични “.

На пазара има доста генерични медикаменти и едно от предложенията ни беше генеричната подмяна да влезе на равнище аптека и в нея няма нищо ужасно да се регламентира такова нещо, безапелационна е Мизова. " От целия Европейски Съюз само три страни не позволяват на техните фармацевти да заменят предписаните медикаменти с генерични. И това са Малта, Австрия и България. Това е въпрос на разпоредба, на равнище Министерски съвет и Министерство на здравеопазването. Не е належащо с този въпрос да се занимава Народното събрание. Най-големите съперници на генеричната подмяна са лекарите, идващите, които са срещу са самите производители “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР