Ситуацията, при която почина 44-годишната жена в МБАЛ-Враца, е резултат

...
Ситуацията, при която почина 44-годишната жена в МБАЛ-Враца, е резултат
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Смъртта на жената в МБАЛ-Враца е резултат от системен и мениджърски проблем

Ситуацията, при която умря 44-годишната жена в МБАЛ-Враца, е резултат от систематичен и мениджърски проблем. Това сподели пред Zdrave.net ръководителят на БЛС доктор Иван Маджаров. Припомняме, че Окръжна прокуратура-Враца и Министерство на здравеопазването се самозериха за изясняване на събитията, довели до гибелта на дамата, а в това време шефът на болничното заведение доктор Петър Керемедчиев съобщи, че на дежурната на регистратурата сестра Виктория Христова ще бъде наложена финансова глоба и ще бъде уволнена дисциплинарно, тъй като е упорствала дамата да бъде записана преди да й бъде изработен обзор, макар сериозното й положение.

„ Проблемът от една страна е на здравната система. Не инцидентно неведнъж сигнализираме, че равнището на Спешната помощ – от кадровото, апаратурно и софтуерно застраховане до работата на Спешните приемни звена в лечебните заведения, в България е на доста ниско равнище. За това не са отговорни работещите в съответните звена, а е отговорна страната и в тази ситуация, шефът на съответното лечебно заведение. Това е мениджърски проблем, който шефът на болничното заведение не е решил вярно и най-много не е построил вярно логаритъма на държание в Спешното поделение “, сподели доктор Маджаров.

По думите му условията към Спешните звена би трябвало да бъдат доста огромни. „ Свърши времето, в което можем да се самозалъгваме единствено с думата лечебни заведения. Трябва да стане ясно на обществото, че политиците, които настояват, че би трябвало да бъдат избавени някакви лечебни заведения, да бъдат понижени условията, с цел да не престават да съществуват, в действителност лъжат цялото общество и когато имаме потребност от помощ, за жалост, ставаме очевидци на такива обстановки. Трябва да е тъкмо противоположното – на територията на цялата страна е належащо да има обезпечени съвременни, обезпечени кадрово с личен състав Спешни звена, в които всеки знае какво прави. Тези звена би трябвало да бъдат обезпечени от страната. Това е нейна задача, както и на мениджърите, които ръководят такива Спешни центрове. Този въпрос би трябвало да се реши допустимо най-бързо “, акцентира той.

На въпрос дали в проектобюджета на Министерство на здравеопазването за 2022 година, където би трябвало да са парите и за Спешната помощ, такива средства са планувани, тъй като на пръв взор не се виждат, доктор Маджаров отговори, че е евентуално това да се случи при актуализацията на бюджета през юни.

„ Може би ръководството си дава малко време за остойностяването и структурирането на проблемите, които ще се финансират през тази година. Не бих желал още в този момент, преди да са изтекли първите 100 дни на ръководството, да допускам, че е пропуск. По-скоро нужното за тази промяна се надявам в действителност да го видя в актуализацията. Всички чухме, че това е бюджет под изискване, бюджет преди актуализация, по тази причина се надявам тези неща да залегнат съществено тогава. Още повече, че тогава ще имаме и ясна визия дали би трябвало да продължи финансирането на COVID-мерките или ще може тези средства да се насочат към структурни промени “, сподели доктор Маджаров.

Интервю с ръководителя на БЛС очаквайте утре
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР