Ситуацията около Запорожската атомна електроцентрала става все по-тревожна, докато обстрелът

...
Ситуацията около Запорожската атомна електроцентрала става все по-тревожна, докато обстрелът
Коментари Харесай

МААЕ: Ситуацията в АЕЦ „Запорожие“ става „все по-непредсказуема и потенциално опасна“

Ситуацията към Запорожската атомна електроцентрала става все по-тревожна, до момента в който обстрелът в близост продължава, предизвести Международната организация за атомна сила (МААЕ). В момента тече насилствена евакуация на цивилни жители от близкия украински град Енергодар, чиновниците на АЕЦ-а обаче остават на място.

„ Ситуацията в региона към Запорожската атомна електроцентрала става все по-непредсказуема и евентуално рискова. Изключително съм угрижен за напълно действителните опасности за нуклеарната сигурност и сигурност, пред които е изправена централата “, съобщи генералният шеф на МААЕ Рафаел Мариано Гроси в изказване.

Персоналът следи от близко обстановката и дали тя ще окаже някакво влияние върху нуклеарната сигурност и сигурността на централата, се споделя в изказването.

По-рано назначеният от Русия районен началник Евгений Балицки алармира за „ засилен обстрел “ от страна на „ врага “ в обитаемоте места наоколо до фронтовата линия “. „ Затова взех решение да изтеглям на първо място децата и родителите, възрастните хора, инвалидите и болничните пациенти “, написа той в обществените мрежи.

Директорът на АЕЦ „ Запорожие “, Юрий Черничук, обществено съобщи, че оперативният личен състав на централата не е евакуиран и съгласно изказването на МААЕ „ прави всичко належащо, с цел да обезпечи нуклеарната сигурност и сигурност на централата, чиито шест реактора са в режим на прекъсване “.

Откакто съветските сили окупираха централата през март 2022 година, те я употребяват като военна база, от която правят набези против следената от Украйна територия оттатък река Днепър, по-специално Никопол.

Централата, най-голямата в Европа, няколко пъти е била изцяло изключвана от украинската електропреносна мрежа заради постоянните съветски офанзиви против енергийната инфраструктура на страната. В момента тя работи единствено с една четвърт от постоянния си личен състав, което поражда спомагателни опасения по отношение на поддръжката.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР