Ситуацията е нормална за сезона. Рисковата ситуация на язовир Рогозен

...
Ситуацията е нормална за сезона. Рисковата ситуация на язовир Рогозен
Коментари Харесай

Гл. комисар Николай Николов: Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

Ситуацията е естествена за сезона. Рисковата обстановка на язовир „ Рогозен 1 “ е преодоляна. Това сподели на ексклузивен брифинг в Министерски съвет шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ основен комисар Николай Николов.

„ От 00.00 часа до 6.00 сутринта равнището на язовира е паднало с 28 см. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата и прекачване в долния язовир, и наливането на скална маса дадоха резултат “, съобщи той.

„ Нивата на всички реки в страната задържат прииждане, към момента под код червен. Внимателни сме, следим нещата, с цел да предотвратим човешки жертви. Всички сериозни точки се следят, с цел да можем навреме да предупредим застрашените хора “, посочи Николай Николов. „ Изключение прави река Скът при Мизия. От сутринта равнището е вдигнато с 6 см. До обяд чакаме да доближи своя най-много, който ще бъде с 40 см по-ниско от рисковата кота на преливане. Не считаме, че има проблеми за популацията “, сподели още той.

Не чакаме преливане на реките в страната, все пак организацията на държавното управление, регионалните шефове и на кметовете на обитаеми места продължава, отбеляза  основен комисар Николай Николов.

„ В село Крушовица има към 50 двора, които са наводнени, само че не от прииждащи води, а от подпочвени. Няма застрашени хора “, уточни гл. комисар Николов. „ Според прогнозата за идващите 3 дни ще има последователно усмиряване на ситуацията. От понеделник вечерта ще стартират валежи от дъжд, с интензитет от към 5-10 литра на кв. м за два дни. Според Национален институт по метеорология и хидрология понеделник, вторник и сряда времето ще се скапе. Два дни ще има положително време и още два дни отново повреждане на времето “, разясни Николай Николов.

За следващ път се постанова държавното управление да обезпечава средства за спешното възобновяване на сериозната инфраструктура в област Враца. Това се случи и през 2016 година и в този момент, през 2018 година. Това съобщи Малина Николова – регионален шеф на Област Враца, която също взе присъединяване в изключителното съвещание на Министерски съвет за положението на язовирите в страната.

„ Аз съм извънредно признателна за това, тъй като по различен метод ние няма по какъв начин да се оправим. Сега, със средствата, които са обезпечени с днешното министерско решение, се планува и изцяло осъществяване на плановете, които към този момент са направени от Община Хайредин, по този начин да се оправим дефинитивно с ремонтите на двата язовира – „ Рогозен “ и „ Бързина “. Но преди този момент би трябвало да се подхващат начертаните през днешния ден, на държавното съвещание, ограничения за спешно справяне със обстановката, т.е. подсилване на преливника на язовир „ Рогозен “ откакто водата спре да се оттича и в допълнение слагане на сифони, за които към този момент са получени предложения. Те са при кмета на Община Хайредин “, съобщи Малина Николова.

С тази мярка ние ще се опитаме да изтеглим водата на кота нула, както беше преди няколко дни в този язовир. Благодаря на държавното управление и се надявам да продължим да си вършим работата по този начин, че да не застрашаваме популацията на двете общини – Хайредин и Мизия, които са в заливната зона на двата язовира “, добави още тя.

От своя страна кметът на Хайредин Тодор Алексиев също благодари на всички институции, взели участие в преодоляването на сериозната обстановка на територията на общината. “Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, който след един дълъг диалог през вчерашния ден вечерта, през днешния ден навреме реагира и нещата се случиха по този начин, че ние да си свършим работата и да не застрашаваме живота на хората.

Незабавно се включват екипи на Предприятие „ Язовири и каскади “, които ще окажат помощ, тъй че дейностите по премахване на повредите да стартират още през днешния ден, сподели министърът на енергетиката.

“С цел да не се губи нито минута време по предписание на премиера Бойко Борисов дружно с регионалния шеф на Враца, кмета на Хайредин, сътрудници от Министерството на превоза образуваме работна група в Министерство на енергетиката “, съобщи тя. „ За да бъдат хората спокойни и да бъде обезпечена тяхната сигурност “, посочи Теменужка Петкова. „ Ще действаме по-най бързия метод, с цел да се подхващат съответни дейности и ограничения в тази обстановка “, коментира още министърът.

Време е да има централизирана конструкция, която да поеме грижата в предаварийна, комплицирана обстановка, да е в положение да реагира незабавно, с потенциал и техника, без нужда от дълги комплицирани процедури, да обезпечава техническа валидност на оборудванията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

„ Каква ще бъде новата структура- сдружение, дружество или организация не е най-съществения въпрос “, уточни той. „ Трябва конструкция, която да разрешава разрастване на потенциал в спешна обстановка, да дава незабавно поддръжка с техника “, посочи Томислав Дончев.

„ Правителството взе решение за обезпечаване на 3 млн. лв., които да бъдат разходвани за спомагателни спешни мероприятия. По-голямата част от средствата ще бъдат разходвани за реорганизация на преливника на един от язовирите и други действия по цялата каскада от язовири “, изясни вицепремиерът.

„ Огромната част от средствата е за ремонтни работи. За преливника на най-проблемното оборудване има план и по него умерено оттук насетне може да се разпореди социална поръчка “, посочи той. „ Приоритет сега е преодоляването на обстановката – намаляването на равнищата на язовирите “, акцентира Томислав Дончев и разясни, че конфигурираните помпени уреди значително разрешават да се овладее обстановката. „ На съвещанието беше взето решение да се активизират в допълнение и структури на Министерството на превоза “, сподели още той.

Министър-председателят разпореди на няколко министри, в това лице и на мен, до сряда да подготвим законопроект за изменение на няколко закона, разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

„ Предимно това ще Законът за водите, в който ще бъде дадена опция на общините в къс период да изразят своето мнение дали могат да ръководят язовирите, които са тяхна благосъстоятелност. В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат трансферирани в ръководство на българската страна “, разяснява Караниколов.

Възнамеряваме да създадем конструкция или съществуваща такава, в която да преминат язовирите за ръководство, сподели още Караниколов.

„ Тя ще се занимава надлежно и с ремонтните действия на язовирите, стените и всички уреди за недопускане на произшествия за популацията на България. Ангажирани сме до сряда да представим законопроекта и той да бъде качен за публично разискване “, разяснява Караниколов.

„ Общественото разискване за законодателните промени е към месец и по-късно да мине през Народното събрание. Такава е процедурата. Към Министерството на енергетиката проблеми с язовири няма. Там има конструкция, която се занимава с ремонтите. Единият от разновидностите, който обсъждаме, само че в сряда ще имаме тъкмо решение, към ДАМТН да бъдат трансферирано ръководството на язовирите, които ще бъдат предоставени от страната. Към момента няма в една конструкция да прехвърляме безусловно всички язовири “, добави той и посочи, че приказва единствено за тези, които са общински и общините не могат да ръководят.

„ Към момента имаме към 7000 язовира. Друг детайл, който ще е в Закона за водите е, че ще има категоризация на язовирите. Всичко ще бъде решавано, в случай че общините не могат, от ДАМТН и тя ще носи отговорността надлежно. В момента стените са на еди кой си, водата е на еди кой си. Това би трябвало да се промени и да има изясненост кой ръководи и кой носи отговорността за тези активи “, сподели още Емил Караниколов.
 10032018_zms-16  10032018_zms-15  10032018_zms-14  10032018_zms-13  10032018_zms-12  10032018_zms-11
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР