Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на БАН измерва

...
Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на БАН измерва
Коментари Харесай

Прогнозата на БАН за въздуха изчислява само потенциала на атмосферата да се замърси

Системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на Българска академия на науките мери единствено капацитета на атмосферата да се замърси и не пресмята кой какво гори в града. Това посочи проф. доктор Христомир Брънзов, шеф на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките, във връзка разминаването сред прогнозата и действителното замърсяване на въздуха през вчерашния ден.

Системата бърка, тъй като не знаем всичко за атмосферата, сподели той. По думите му за 9 януари прогнозата е била, че София ще се почисти, само че това е станало чак следобяд. „ Моделът изпревари действителното време. Това са приблизително денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването . Дори прогнозата на времето няма 100% сбъдваемост. Няма индивидуален фактор – тук няма човешка намеса”, посочи Брънзов.

Експертът изясни, че мощното замърсяване се дължи на температурна инверсия . „ Температурата ниско долу е по-малка в сравнение с високо в атмосферата и няма конвекция в града, което води до струпване на замърсяването”, сподели той.

За това способства и фактът, че софийското поле е котловинно –заградено с планини и прилича чаша. „ Когато има леден въздух и няма отвесни придвижвания в атмосферата студеният въздух се задържа. Задържайки се долу и неналичието на конвекция води до това, че всичко което този град генерира като замърсяване остава и не може да се вдигне във високите пластове на атмосферата”, уточни още специалистът.

Инверсията се е разрушила през вчерашния ден към 15 часа с идването напразно. Моделът за прогнозиране на Българска академия на науките е пресметнал, че инверсията ще се унищожи по-рано. „ Численият модел на времето не регистрира антропогенното замърсяване – той счита единствено мъглата в атмосферата”, сподели Брънзов. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР