Системата за надзор и контрол върху производството и търговията на

...
Системата за надзор и контрол върху производството и търговията на
Коментари Харесай

Сметната палата: Контролът върху биохрани у нас не защитава добре потребителите

Системата за контрол и надзор върху производството и търговията на биохрани и артикули у нас не пази добре ползите на потребителите. Това е главният извод на Сметната палата след осъществен одит в бранша през интервала от 01.01.2015 година до 30.06.2017 година

Докладът е оповестен на уеб страницата на одитната организация. Според него, контролът върху биологично създадените аграрни артикули и храни в комерсиалната мрежа не е задоволително ефикасен, защото:
– Липсва информация за всички обекти в страната, които търгуват с биологично създадени аграрни артикули и храни;
– Българската организация по сигурност на храните не реализира надзор върху биологичните храни и артикули в заведенията за публично хранене и он-лайн търговията заради неналичието на нормативна наредба. Дефицитът на надзор поражда риск в тези обекти да се продават храни, които не дават отговор на условията за биологично произвеждане, с което се лимитира резултата от осъществения надзор в комерсиалната мрежа като цяло;
– Не са съставяни актове за определяне на нарушавания на Закона за използване на Общата организация на пазарите на аграрни артикули на Европейския съюз, а са издавани единствено наставления, като по този метод e прилаган по-благоприятен ред при открито нарушаване на императивна законова норма и не е осъществена плануванаъа глоба.

Издаването на разрешенията за контролна активност през по-голямата част от одитирания интервал е осъществявано без одобрени вътрешни правила и процедури, показват от Сметната палата. Базата данни на лицата, осъществяващи надзор за спазването на разпоредбите за биологично произвеждане на аграрни артикули и храни, не обезпечава нужната проследимост за активността им.

2. Надзорът върху контролиращите лица не е ефикасен, защото:

Надзорните инспекции не са планувани съответно и не са употребявани опциите за реализиране на спомагателен надзор. Съществуват значими пропуски при осъществяване на надзорните инспекции и последващия надзор за осъществяване на предписанията, гласят още констатациите.

В същото време, потребителите не са задоволително осведомени за условията за етикетиране и означаване на биологичните храни и методите за тяхното различаване.

Информационната база данни на производители, преработватели и търговци на аграрни биологични артикули и храни пък не извършва главното си предопределение да обезпечава нужната бистрота за потребителите, показват от одитната институция.

ОТ там установяват също, че няма ефикасен продан на информация сред Министерството на земеделието, храните и горите, Българската организация по сигурност на храните и Държавен фонд Земеделие – Разплащателна организация, при положение на нередности и/или нарушавания на разпоредбите за биологично произвеждане.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР