Системата на здравеопазването ще получи допълнителен финансов ресурс от 250

...
Системата на здравеопазването ще получи допълнителен финансов ресурс от 250
Коментари Харесай

30% скок на заплатите за 6000 работещи на първа линия срещу коронавируса

Системата на опазването на здравето ще получи спомагателен финансов запас от 250 млн.лв. до края на 2020 година Това съобщи на брифинг министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. Средствата ще се употребяват за основно за увеличение на заплатите на лекарите, както и за възобновяване на системата с инсталация и закупуване на персонални защитни средства.

От 1-ви август т.г. с 30% ще бъдат увеличени възнагражденията на лекарите, които работят на първа линия в битката с ковид. За задачата ще бъдат дадени 12.4 млн. лв., като мярката ще подкрепи към 6000 индивида и ще продължи да работи и през 2021 година. 30%-ят скок ще засегне 2468 експерти, работещите в районните здравни инспекции, 203-ма - от Националния център по заразни и паразитни заболявания, 87 - от Националния център по радиология, 170 - от центъра по публично здраве, 175 - от Изпълнителната организация по медикаментите и други

Отделно от това, всички чиновници в системата на опазването на здравето, работещи на първа линия, ще получат обещаното преди месеци 1000 лева в допълнение заплащане. Необходимите средства за това са 107 млн.лв., които ще обезпечат изплащането на бонуса за оставащите 5 месеца до края на годината. С тях ще бъдат зарадвани 4500 медици от лечебните заведения, 800 чиновници от РЗИ-тата, 2400 - от незабавните центрове, 160 - посредници и други

Всички на първа линия ще получат и туристически ваучери за по 210 лева, които са за 7 нощувки в държавните структури на туризма. За това ще са нужни 15 млн.лв., като средствата ще стигнат за над 10 хиляди чиновници, работещи на първа линия в битката с ковид-19.

Допълнителни 11.3 млн.лв. пък ще бъдат отпуснати за лечебните заведения (по разпоредба за 3) - 9.5 млн.лв. ще са за 44 лечебни заведения, в които се лекуват пациенти с ковид и инфекциозни заболявания, а 2 млн.лв. - за лечебни заведения, в които се лекуват характерни и неспецифични белодробни болести, както и за лечебни заведения за психологично здраве.

До края на годината ще бъдат разпределени и още 19 млн.в лева за над 70 общински лечебни заведения. Целта е да се доближат минималните прагове в браншовите съглашения в бранш опазване на здравето.

Националната здравно-осигурителна каса се чака да разполага с спомагателни над 126 млн.лв. Идеята е това да докара до 10% приблизително нарастване на цената на всички клинични пътеки, свързани с лекуването на пациенти у нас. Това следва да рефлектира в нарастване на приходите в над 350 лечебни заведения, увеличение на заплатите на над 17 хиляди медици, 44 хиляди експерти по здравни грижи и други

До момента от министерството на опазването на здравето са закупени 317 апарата за дихателна реанимация, част от които към този момент са разпределени към лечебните заведения, уточни още министър Ангелов. Още 133 апарата за белодробна вентилация пък ще бъдат купени за общинските лечебни заведения. Ще бъдат купени и още 83 хиляди pcr теста.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР