Системата „Амбър Алърт“ е полезна преди всичко с това, че

...
Системата „Амбър Алърт“ е полезна преди всичко с това, че
Коментари Харесай

Комисар Явор Колев, ГДБОП: Системата „Амбър Алърт“ ангажира широк кръг от обществото в издирването на деца

Системата „Амбър Алърт“ е потребна на първо място с това, че ангажира необятен кръг от обществото в издирването на деца, освен полицайските органи. Това обясни пред Българска национална телевизия комисар Явор Колев – шеф на отдел „Трансгранична проведена престъпност“ в ГДБОП.

„След като бъде получен сигнал за отвлечено или изчезнало дете в способените структури на секторите „Издирване“ в регионалноте дирекции на вътрешните работи или в Групово дело „Национална полиция“, сътрудници там преценят сигнала. Трябва да е задоволително изострен, да съдържа данни, които по неоспорим метод приказват за това, че детето е отвлечено или че е изчезнало или се е изгубило и дават тази информация на ГДБОП.“

Комисар Колев изясни,че по-късно бранш Киберпрестъпност изготвя постер, който съдържа цялостна информация за възрастта на детето, облеклото с което е било последно, настояща фотография, както и информация за автомобил, с който може да е отвлечено.

Тази информация се дава на Facebook и за няколко минути се разгласява на страниците на всички консуматори в радиус от 200 км от мястото на изгубване на детето. Така се ангажира голям брой консуматори, добави Колев.

Той напомни, че в България потребителите на Facebook са над 4 милиона и всеки би могъл да се включи в издирването. Системата е извънредно потребна, потвърдила се е във времето, безапелационен е Колев. Само за последните три години – от 2015 година досега – в Съединени американски щати са били открити 900 деца с помощта на „Амбър Алърт“ и са били върнати в фамилиите им.

Системата е въведена през 1996 година в Съединени американски щати, а България е 15-та страна в света, която я вкарва.

Комисар Колев прикани за по-голяма кибер хигиена от страна на потребителите – да не изпращат свои фотоси на непознати хора в мрежата и никога да не правят дейности пред камерата, с цел да не бъдат въвлечени в „спиралата на изнудването“.

Той посъветва и родителите да наблюдават и управляват кръга от другари и познати на децата си в обществените мрежи, защото закононарушенията против деца постоянно стартират точно там. Над 80 са случаите за 2017 година, свързани с лица, които полово злоупотребяват с деца.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР