Сиси и аз е изненадващо свеж, оригинален и увлекателен филм

...
Сиси и аз е изненадващо свеж, оригинален и увлекателен филм
Коментари Харесай

Сиси и аз - различната императрица

" Сиси и аз " е изненадващо пресен, автентичен и занимателен филм на Фрауке Финщервалдер (не изключително известна и сполучлива режисьорка) за императрица Сиси с присъединяване на фестивала в Берлин и с четири номинации за немските кинонагради, който дава друг и иконоборчески взор върху обичаната европейска владетелка от XIX в., трансформирала се в нещо като първата поп звезда. А гибелта й е показана по толкоз автентичен метод, че чак ни се желае да е правилно. И забравете класическия " Сиси " с младата Роми Шнайдер - тук нищо не е като в учебниците по история или патриотичните умилителни апологетични трактовки (може би достоверни). 

Внимание, спойлери!

Ирма (Зандра Хюлер) е 42-годишна аристократка, която благодарение на властната си и доминантна майка е определена за придворна дама на към този момент поостарялата и повехнала императрица (Сузане Волф). След като е премерена, претеглена и педантично огледана, Ирма е изпратена на остров Корфу, където я чака капризната и надменна владетелка на Австро-Унгария. Сиси не яде съвсем нищо, в случай че хапне, повръща, маниакално следи формата си, само че малко по малко трансформира новодошлата в първа довереница и нещо като другарка.

Двете се сближават, стават неразделни и претърпяват доста, като стигат до Португалия и Англия. Мъжете са или приятни хедонисти, закачливи пакостници и правилни другари (като хомосексуалния брат на императора Лудвиг Виктор, в ролята Георг Фридрих), или тесногръди закостенели мачисти като самия Франц Йосиф (Маркус Шлайнцер), а хипотетичната последна огромна обич на Сиси - Смайт (Том Рис Харис), е надут, пищен, съблазнително прелъстителен, но доста детски и неузрял.

Откъсната от дълбокото си късно въодушевление по Смайт от ревностната и собственически настроена Ирма (което е единственият й грях), Сиси от ден на ден губи усет към живота, който би трябвало да води в омръзналия й императорски двор и да споделя с опротивелият й Франц Йосиф, изискващ от нея секс, който тя не е подготвена да даде; даже и физически. Няма ги към този момент приключението, насладата, любознанието, фантазиите, щастието, останали са единствено рутината и досадните всемирски отговорности. Затова Сиси разчита на най-хубавата си другарка да й помогне в последната й случка, а какво мисли историята - няма никакво значение. 

Автор: Бистра Андреева

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР