Сирийското правителство осъди започналото тази сутрин турско-американско патрулиране в североизточната

...
Сирийското правителство осъди започналото тази сутрин турско-американско патрулиране в североизточната
Коментари Харесай

Дамаск за турско-американското патрулиране в Сирия: Агресия!

Сирийското държавно управление осъди почналото тази заран турско-американско наблюдаване в североизточната част на страната - в бранш, който се чака да стане "зона за сигурност " по силата на съглашение сред Анкара и Вашингтон, отхвърлено към този момент от Дамаск, съобщи Агенция Франс Прес.

Днешната първа интервенция в границите на тези взаимни дейности към този момент завърши. Тя продължи 2 часа и 20 минути. От турска страна в патрулирането участваха дронове и бронирана техника, заяви министерството на защитата в Анкара.

Споразумението от 7 август планува основаването на буферна зона сред турската граница и сирийските региони, следени от кюрдската милиция "Сили за отбрана на народа ", подкрепяна от Вашингтон. Анкара счита тази милиция за терористична организация.

"Сирия осъжда най-решително взаимното наблюдаване, реализирано от Съединени американски щати и турския режим ", съобщи формалната организация САНА, като се базира на източник от външното министерство. "Тази самодейност е "агресия " и "цели да затрудни и удължи рецесията в Сирия ", прибавя САНА. Миналия месец Дамаск отхвърли към този момент съглашението "между американския и турския окупатор за основаване на така наречен зона за сигурност ".

За администрацията на президента Башар Асад, съумял от 2015 година до момента да си възвърне контрола върху над 60 на 100 от сирийската територия с решаващата помощ на Русия, американско-турското съглашение съставлява "явна експанзия " против нейния суверенитет.

Дамаск търси метод овладее още веднъж в зоните, следени от кюрдите, и стартира договаряния с тях, които обаче не напредват, защото властта отхвърля каквато и да било автономност на етническото малцинство.

Веднага след турско-американското съглашение Дамаск упрекна кюрдите, че работят като "инструмент " в този "враждебен план " поради съюза им с Вашингтон и ги прикани "да се върнат в лоното на нацията ".

Кюрдите, дълго време маргинализирани в Сирия, са основали в северните региони от страната самостоятелна зона, възползвайки се от сирийския спор. За 8 години войната в Сирия е взела над 370 000 жертви и е прокудила милиони хора от домовете им, припомня Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР