Сирийското правителство е отворено за преговори с кюрдите във връзка

...
Сирийското правителство е отворено за преговори с кюрдите във връзка
Коментари Харесай

Дамаск е отворен на преговори за автономията на сирийските кюрди

Сирийското държавно управление е отворено за договаряния с кюрдите по отношение на настояването им за автономност в границите на границите на Сирия. Това разгласи външният министър на Сирия Уалид ал Муалем, задавайки началото на спогодителен звук, до момента в който военното напрежение се изостря сред страните в източните елементи на Сирия , отбелязва " Ройтерс ".

Муалем съобщи, че държавното управление би могло да разиска настояването на кюрдите, откакто терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) бъдат победени .

" Тази тематика е отворена за договаряния и разискване, а откакто приключим с елиминирането на ДАЕШ, можем да седнем с нашите кюрдски синове и да реализираме съгласие по отношение на формулата за бъдещето ", увери Муалем.

" Отрядите за национална защита " (YPG) на сирийските кюрди управляват обширни територии в Северна Сирия, където главната партия на кюрдите PYD и нейните съдружници откриха автономност от началото на войната в Сирия през 2011 година

Сирийските кюрди настояват, че задачата им е да запазят тази автономност като част от една децентрализирана Сирия , като не се стремят да следват пътя на кюрдите в Ирак, които организираха референдум за самостоятелност през вчерашния ден.

Муалем още веднъж удостовери позицията на държавното управление си за отхвърлянето на този референдум, акцентирайки, че Дамаск поддържа единството на Ира к, само че той отбелязал, че кюрдите в Сирия " желаят форма на автономност в рамките на Сирийската арабска република ".

Ръководените от кюрдите управляващи в Северна Сирия организираха избори през предходната седмица за избирането на водачите на локалната общественост, първият стадий от трифазния развой, който ще приключи през януари с избирането на парламент .

YPG са главен сътрудник на ръководената от Съединени американски щати коалиция против ДАЕШ в Източна и Северна Сирия, като се борят като част от Сирийските демократични сили.

Въпреки че YPG и Дамаск най-често избягваха борба, напрежението се изостри, откакто подкрепяните от Съединени американски щати Сирийски демократични сили и подкрепяната от Русия сирийска войска водят обособени акции против ДАЕШ в провинция Дейр ез Зор.

Сирийските демократични сили упрекнаха държавното управление на Сирия и съдружниците им от Русия, че са бомбардирали техни бойци в понеделник, което Москва отхвърли.

По-рано тази година Муалем дефинира борбата на сирийските кюрди против ДАЕШ като законна и загатна, че може да се реализира помиряване със сирийските кюрди. Сирийският президент Башар ал Асад се зарече да отвоюва назад цялата територия на Сирия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР