Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата

...
Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата
Коментари Харесай

Путин пристига в Анкара, за да обсъди Сирия с Ердоган и Рохани

Сирия и руско-турските връзки в енергетиката са акцентът във визитата на съветския президент Владимир Путин в Сирия, която стартира през днешния ден. Това е първото посещаване на Путин в чужбина, откогато беше избран отново за четвърти мандат.

Събитието ще стартира двустранно - първо при идването си Путин ще се срещне с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се двамата да следят с видеоконферентна връзка първата бетонна заливка на изгражданата от съветския колос " Росатом " АЕЦ " Аккую " в южна Турция, който би трябвало да е подготвен до 2023 година

След това те ще стартират диалозите си, като се чака Сирия да е водеща в дневния ред. Още когато за пръв път стана дума за диалози в Анкара, те бяха замислени като среща за Сирия. Ден по-късно, на следващия ден сутринта, към тях ще се причисли иранският президент Хасан Рохани.

Моменти на очакване

Путин, Ердоган и Рохани от две години са известни като " гаранти " на мирния развой в Сирия, постигнали предходната пролет сделка за така наречен " деескалационни зони ", в които би трябвало да се приключи огънят. В нито една от тях обаче това не се случи автоматизирано със основаване на зоната, а в някои от точките спорът продължава (включително в следения най-вече от бунтовници Идлиб). Очаква се бъдещето на " зоните ", които легитимираха взаимните им старания в Сирия, да е измежду обсъжданите тематики.

Предишната им среща за Сирия в Сочи през ноември докара до " национален конгрес ", извършен в същия град малко над два месеца по-късно и приключил с планове за написване на нова сирийска конституция, не без поддръжката на Организацията на обединените народи.

Решенията на конгреса обаче пристигнаха на фона на несъгласия на турската страна и подкрепяни от нея бунтовници, някои от тях таман почнали интервенция " Маслинова клонка " в Северна Сирия, и продължаващи сражения в други елементи на страната, трансформирали следвоенното възобновяване в комплицирана тематика.

Този път визитата на Путин стартира часове откакто в последния по-голям размирен анклав в Сирия, Източна Гута (която трябваше да е една от " деескалационните зони " ), стартира евакуиране на въоръжени опозиционни групировки от най-големия град, Дума, към следени от опозиционни бойци региони. Освен спора на режима на президента Башар Асад с бунтовниците обаче на дневен ред ще е евентуално и турската интервенция в Северна Сирия, където трите страни " гаранти " имат разнообразни ползи.

И след срещата в Сочи през ноември Путин посети Турция като част от обикола из района, включваща още Сирия и Египет. Преди срещата Путин беседва и с египетския си сътрудник Абдел Фатах ас Сиси, който поздрави за успеха на президентските избори.

Промяна

Отношенията сред Анкара и Москва към този момент са надалеч от рецесията, в която бяха поради съветския бомбардировач Су-24, свален от турските въоръжени сили.

Само за предходната година Путин и Ердоган са се срещнали 8 пъти и са разговаряли 20 пъти по телефона. Остават отворени обаче някои въпроси като да вземем за пример рестриктивните мерки за импорт на турски домати, въведени откакто се изостри напрежението.

Този път, часове преди Путин да дойде в Турция, генералната прокуратура издаде заповед за ареста на живеещия в Съединени американски щати свещеник Фетхуллах Гюлен поради убийството на съветския дипломат Андрей Карлов през 2016 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1320)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР