Синият печат на агнешкото, което купуваме, означава, че то е

...
Синият печат на агнешкото, което купуваме, означава, че то е
Коментари Харесай

Инспектори по храните тръгват да проверяват маркировката на агнешкото

Синият щемпел на агнешкото, което купуваме, значи, че то е с генезис България. Наличието и цветът на здравната маркировка върху месото са измежду главните детайли, за които управляват от БАБХ при засилените инспекции по отношение на идните празници – Великден и Гергьовден, съобщи БГНЕС.

Проверките започнаха още на 7 април и ще продължат до 7 май, в това число, като акцентът е върху обичайните за Великденските празници храни – агнешко месо, яйца, бои за яйца, козунаци и нарасналото им ползване.

Експертите на БАБХ наблюдават за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, за правилното етикетиране и маркировка, съобщи пред БГНЕС Бистра Иванова, която е шеф бранш в отдел „ Контрол на храните и граничен надзор “ в Областната дирекция по сигурност на храните-София.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Агенцията по храните стартира инспекции в магазини, хранилища и...

За агнешко месо, като консуматори е хубаво да си напомним, че когато забележим наследник щемпел, значи месото е с генезис България, а в случай че с червен цвят – с генезис, друг от българския. Така е от 2019 година.

От БАБХ ревизират също по този начин и дали търговците дават на видно място информация за страната на генезис на месото. Визуалният надзор и органолептичната оценка на месото – външния тип, каква е повърхността му, какъв е цветът – също са част от контрола.

„ Бледорозво до червеникъв е характерният цвят за месото. По отношение на коричката – тя би трябвало да е леко засъхнала, без слуз”, сподели Бистра Иванова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българската организация по сигурност на храните стартира засилени инспекции преди Великден. Инспекциите...

В хода на инспекция в дребен магазин в София се откри предложение на прясно агнешко месо, обозначено със наследник щемпел. Проверката сподели, че печатът е забележим, разбираем. „ По отношение на всички условия в обсега на заповедта, не са открити несъответствия “, уточни Бистра Иванова и означи, че в обекта се съблюдават и противоепидемичните ограничения и чиновници са с вярно сложени персонални защитни средства.

По време на формалните празнични дни от 30 април до 3 май, на почивния 4 май и на Гергьовден – 6 май, ще бъдат обезпечени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да обезпечават активността на контролния орган и да реагират на сигнали на жители. БАБХ напомня, че сигнали за нередности приема на горещия си телефон или онлайн.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР