Синдикатите и работодателите не се разбраха с управляващите за актуализацията

...
Синдикатите и работодателите не се разбраха с управляващите за актуализацията
Коментари Харесай

Държавата си купува социален мир на висока цена, нетаргетираните мерки пилеят ресурс

Синдикатите и работодателите не се схванаха с ръководещите за актуализацията на бюджета.

Бившият обществен министър Христина Христова уточни пред, че са предстоящи претенциите на синдикатите за минималната работна заплата.

" А работодателите резонно обърнаха внимание на значимия проблем, че не са планувани средства за обезщетения за цените на електрическата енергия. Дори това да се направи с промени в Закона за енергетиката, отново би трябвало да има източник на финансиране за тези обезщетения ", сподели тя и добави, че по време на инфлация би трябвало да се внимава с нарастването на държавните разноски.

" В целия пакет от ограничения ми се губи поддръжката за уязвимите групи - за енергийните им помощи. Трябваше да се увеличи левовата равноценност на 500 киловатчаса електрическа енергия за домакинство. Трябва да бъде уголемен обсегът на подпомагането. Изводът е незадоволително точно ориентиране към целеви групи. Обществен запас се праща там, където не е належащо ", сподели още Христова.
Икономистът Преслав Райков не намира за основателно и резонно настояването на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата.

" Не може държавните разноски непрекъснато да нарастват, с цел да компенсират загубите на потреблението. Трябва да се създадат промени, които да генерират повече доходи за бюджета. Другото е таргетирането на хората, които имат усложнения и не могат да се оправят ", съобщи той.
По думите му е време да излезем от Ковид обстановката, тъй като ограниченията по време на Ковид рецесията са основали честен риск - дадохме едни пари в системата, които към този момент е мъчно да изтеглим.

" Правителството е пленник на обществото. Държавата поема от ден на ден разноски, с цел да купува обществен мир. Това нещо би трябвало да спре и да се създадат значимите промени. Надявам се да стартираме да купуваме промени и вложения, в сравнение с време, тъй като в един миг бизнесът ще бъде подложен под огромен напън ", акцентира Райков.
Особено проличава неналичието на баланс сред политика и стопански правила при пенсионната система, посочи на собствен ред Христова.

" Осъвременяваме от 1 юли с 10% на пенсиите е добре, равнопоставено е за всички. Плюс 60 лв. - не се въздейства от осигурителния принос като суми, нито от продължителността на осигурителния принос. При преизчисляването от 1 октомври до висока степен ще се преодолее разликата сред старите и новите пенсии, само че отново е за сметка на непоследователно използване на социално-осигурителните правила ", изясни някогашният обществен министър.
Като добра мярка тя дефинира повишение на прага, до който да се записват компаниите по Данък добавена стойност. Данъчните облекчения за фамилии с деца, това е добре таргетирано, регистрира още Христова. А Райков се надява плануваният нов дълг да отиде за погасяването на падежиращите идната година излъчвания. Според него някои от ограниченията вещаят от ден на ден дълг.
" Данък добавена стойност може да се понижи, само че би трябвало да се уеднакви - другото е съревнование към нулата и вадене на причини кой е по-голям. Това е мярка, която в допълнение ще натоварва бюджета. Ако догонваме равнищата си на ползване и желаеме те да нарастват, инфлацията ще върви нагоре и ще стартира да задвижва вътрешна инфлация за страната ", предизвести икономистът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР