Синдикати и работодатели предлагат промени в Кодекса на труда, с

...
Синдикати и работодатели предлагат промени в Кодекса на труда, с
Коментари Харесай

Държавата да плаща 80% от заплатите на работниците в затворени бизнеси

Синдикати и работодатели оферират промени в Кодекса на труда, с които работещите ще имат право на отплата от страната в размер на 80% от заплатата си, когато работодателят им е в насилствен престой при оповестено изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура. Предстои планът за промени да се разисква в Националния съвет за тристранно съдействие.

Проектът за промени в Кодекса на труда е квалифициран от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Целта е смяна на съществуващи текстове, които бяха основани със Закона за ограниченията по време на изключителното състояние и зародилите в тази връзка проблеми, защото при насилствен престой в действителност достъпът на служащия до работата е неразрешен - изясни за " Хоризонт " националният секретар на КНСБ Величка Микова:

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Как хората от затворените бизнеси ще си получат обезщетениет...

" Работодателят по в този момент настоящия текст трябваше да му дава 100% брутното трудово заплащане. Логично е, че това няма по какъв начин да се дава от работодателя в подобен интервал, по тази причина се планува и се предлага да се направи изменение, с което да се дава 80 на 100 брутно трудово заплащане, като отплата за служащия и служителя и тази отплата да се изплаща от страната ".

Проектът планува още когато работата на предприятието е прекратена със заповед на държавен орган, то също да има право на отплата от страната в размер до 25 на 100 от чистите си доходи от продажби по отношение на същия месец на миналата година.

Предвиждат се и обезщетения за работещите при въвеждане на ненапълно работно време, оповестява за концепциите им БНР.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР