Синдикати и журналисти от партийния в. „Дума“ излязоха с остра

...
Синдикати и журналисти от партийния в. „Дума“ излязоха с остра
Коментари Харесай

Журналисти от Дума: Срещу нас се упражнява диктат заради коментар към лидера на БСП

Синдикати и публицисти от партийния в. „ Дума “ излязоха с остра позиция във връзка упражнявана върху тях принуда. От нея излиза наяве, че основният редактор на соцвестника, който по правилник се избира от Националния съвет към момента е без контракт и не е назначен, само че в това време е комплициран човек, който да го следи и следи. Най-близките хора до Корнелия Нинова обаче, Атанас Зафиров и Вяра Емилова влезнали в редакцията на вестника и наредили „ вярно “ да се отразява соцлидерката.

„ В последните дни с в. „ Дума “ се случиха неприемливи неща. Изразяваме изострен митинг против унизителното отношение към екипа, против следващия непростим диктат и опит “ се показва в позиция написана от съвсем целия състав на работещите в „ Дума “, оповестява.

Ето и цялата позиция:

Уважаеми приятели,

В последните дни с в. „ Дума “ се случиха неприемливи неща. В един собствен коментар нашият сътрудник, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото публично доверие към Българска социалистическа партия един водач би трябвало да свика присъствен пленум на Националния съвет, с цел да се организира почтен диалог и да се вземат решения по толкоз значими въпроси като договарянията за държавно управление, позициите на Българска социалистическа партия и възможното й присъединяване в него, вместо тези неща да се вземат решение „ на автограф “. Добронамерено и рационално мнение, споделяно от хиляди социалисти, в случай че се съди по публицистичната поща.

Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „ Дума “, която издава вестника - Вяра Емилова и Атанас Зафиров, пристигнаха в редакцията и си разрешиха да ругаят „ Дума “, че „ по този начин повече не може “, че „ би трябвало да се постави ред в този вестник “ и че като издание на Българска социалистическа партия той е задължен да показва позициите на партийното управление. Спрямо Георги Георгиев се упражнява напън да напусне редакцията.

По същите аргументи ненадейно бе учредена служба „ Първи зам.-главен редактор “ и на тази позиция бе назначена госпожа Нора Стоичкова, която в това време продължава да работи и в БСТВ – единствено по себе си непостижимо за един човек съвместяване. Според Устава на Българска социалистическа партия, „ Дума “ е „ левият ежедневник “, издаван от Българска социалистическа партия и неговият основен редактор се избира от Националния съвет с правото той да дефинира екипа си. Още през август Народно събрание избра за основен редактор на „ Дума “ другаря Боян Ангелов. До ден сегашен обаче с него не е подписан никакъв контракт и той на процедура не е назначен. Изумени сме, че вместо да се извърши решението на Народно събрание, то е заобиколено и е назначен „ надзирател “, който към момента не познава работата на вестника и на хората в него, само че към този момент се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има пълномощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на така и така понижения до прекаленост състав на хората, които вършат „ Дума “.

Вестникът ни постоянно е подхождал отговорно към активността си, давал е думата на аргументирани позиции и в никакъв случай не е допускал да завладяват страниците му ругатни и интриги. Нямаме пояснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме изострен митинг против унизителното отношение към екипа на „ Дума “; против следващия непростим диктат и опит, разрушаващ вестника; против подхванатите дейности по отношение на него и изкуствено провокирания безпорядък, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-сетне незабавно да бъде назначен основният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функционалности по публицистичната политика и по активността на вестника.

Тази позиция е написана от съвсем целия състав на работещите в „ Дума “.

От името на екипа на „ Дума “:
Велиана Христова
Председател на синдикално-творческото сдружение на Съюз на българските журналисти – Дума
2.12.2021 г.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР