Синдикатът на ръководителите на полети в Република Северна Македония обяви

...
Синдикатът на ръководителите на полети в Република Северна Македония обяви
Коментари Харесай

Ръководителите на полети в Северна Македония заплашиха да затворят въздушното пространство

Синдикатът на ръководителите на полети в Република Северна Македония разгласи стачка нощес след нахлуване в постройката на държавното сдружение „ Македонска навигация “ (М-НАВ), при което пострадаха трима чиновници, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Преди два месеца ръководителите на полети в Северна Македония бяха оповестили стачка поради непрофесионалното съгласно тях държание на шефовете във връзка с назначенията в системата, както и от несъответствуващите условия на труд и съоръжение. Стачката беше анулирана след реализиране на съглашение сред министъра на превоза и известията на страната Благой Бочварски и управленията на синдиката и на М-НАВ, който дава въздухоплавателно обслужване в Северна Македония.

Министерството на вътрешните работи на Северна Македония удостовери, че през вчерашния ден следобяд са били нападнати трима чиновници на М-НАВ в постройката на сдружението, а към този момент са арестувани четирима обвинени. Синдикатът разгласи стачка нощес, която ще трае до разрешаването на случая.

„ Не изключваме опцията за затваряне на цялото въздушно пространство, до момента в който не се санкционират виновните за нападението. Преди всичко би трябвало да защитим всеки наш началник на полети, всеки чиновник в тази компания, както и пасажерите, които летят “, означи ръководителят на синдиката Александър Тасевски.

Часове преди нападението в М-НАВ Тасевски даде конференция, на която разгласи, че от през днешния ден (5 януари) сред двадесет и тридесет ръководители на полети и техните помощници, чиновници в сдружението, ще подадат оставките си от управителни позиции като знак на поддръжка към синдикалните действия и реакции от последната публикация за работа в институцията, напомня МИА. Синдикатът се съмнява в нелегално наемане на личен състав.

След нападението Тасевски бе извикан в Криминалния отдел на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония поради показания на двама от тримата шефове на М-НАВ Фахрудин Хамиди и Фасим Деари. Те са подали тъжба против Тасевски поради „ чувство за опасност за живота им “.

„ Смятам, че (кореспонденцията с двамата директори) преднамерено се интерпретира неправилно, с цел да може да се употребява против мен като ръководител на профсъюз, като един тип напън, с цел да се откажем от дейностите си “, разяснява Тасевски.

Междувременно държавното управление на Северна Македония разгласи уволнението на управлението на М-НАВ и проверка на метода на работа, които ще бъдат разисквани на идващото съвещание на 9 януари.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР