Символична първа копка за ремонта на Дондуковата градина направиха районният

...
Символична първа копка за ремонта на Дондуковата градина направиха районният
Коментари Харесай

Преобразяват изцяло най-старата градина в Пловдив, използват само естествени материали

Символична първа копка за ремонта на Дондуковата градина направиха районният кмет Георги Стаменов и кметът на Пловдив Здравко Димитров. Само за година най-старата градина в България би трябвало да бъде изцяло преобразена с нови връзки, две детски площадки, два фонтана и обогатена с 20% зелена повърхност.
Прочетете още
„ Благодарен съм на инж. Иван Тотев, който ни даде карт бланш да създадем плана и на кмета Здравко Димитров, в чийто мандат стартира ремонтът. Предстои реституция и възобновяване на предишното, което ще подарим на бъдещето. Ще бъдат сменени подземните връзки, ще има ново осветяване, детски площадки, водни огледала. Всички материали, които ще използваме са естествени – гранит и базалт. Каменните бордюри също ще бъдат гранитни и те са ръчно сечени “, описа Георги Стаменов.

Бившият кмет Иван Тотев изрази насладата си, че с този план ще бъде приключена смяната в централната градска част. „ Ние обичаме да подлагаме на критика, че през днешния ден не се случва нищо, само че когато се обърнем, всичко е друго. След Голямата и Малката базилика, Форумите, Централния площад, в този момент идва смяната и за Дондуковата градина. Успех на изпълнителите “, сподели Тотев.



Кметът Здравко Димитров показа, че това е бил един от първите планове, за чиято реализация Стаменов е изискал поддръжка от него. И означи, че по алеите на тази градина се е разхождал не какъв да е, а Патриархът на българската литература Иван Вазов.

„ Лесно е да критикуваш. Но когато застанеш на поста кмет, си даваш сметка какъв брой е огромна отговорността. Дано имаме държавно управление, тъй като общините доста страда от това, че към този момент втора година няма Бюджет “, сподели градоначалникът.

Своите възторженостти за плана показаха представители на гилдиите на архитектите и строителите в Пловдив, а от Камарата на строителите връчиха премия на Георги Стаменов за партньорство.

Ремонтът ще бъде осъществен от консорциума от компания „ Рестрой “ и „ Ай Ди Ел “. Срокът на осъществяване е 1 година, а цената е 4 млн. лв.. Мащабният ремонт и реорганизация ще наложи част от улица „ Христо Г. Данов “ да бъде затворена, защото материалите ще бъдат в размер от 43 тира.

Предвижда се унищожаване на паркоместата пред Природонаучния музей, а мястото ще бъде повдигнато мястото и ще се построи настилка от павета, с цел да направи по-удобен достъп до музея.

Галерия:



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР