Симон ван Дорпе, Петер Тефер и Салсабил Файед в сайта

...
Симон ван Дорпе, Петер Тефер и Салсабил Файед в сайта
Коментари Харесай

Кешът от Катар в ЕП: защо е възможно това да се случи

Симон ван Дорпе, Петер Тефер и Салсабил Файед в уеб страницата за самостоятелни журналистически следствия ( " Следвай парите " )

Шокиращият корупционен скандал в Европейския парламент трансформира страховете на доста лобисти в Брюксел в действителност. Културата на безотговорност в Народното събрание докара до размиване на нормите и до ужасни ексцесии. Ако съдилищата потвърдят това, което в този момент се подозира, няколко алчни хора са съумели да одобряват нахално противозаконни дарове от репресивните режими. Как е станало допустимо това?

Фактите са като от сюжет на холивудски филм. При десетки жилищни обиски в Белгия и Италия бяха конфискувани близо 1.5 милиона евро в брой. Компютри и смарт телефони, принадлежащи на 10 парламентарни сътрудници, бяха прибрани, а четирима обвинени, в това число Ева Кайли, зам.-председателка на Европейския парламент, са в ареста.

Обхватът на абсурда към момента не е явен, медиите оповестяват нови разкрития всеки ден. Засега наподобява, че няколко евродепутати са получили пари от представители на Катар и Мароко, с цел да лобират за ползите на тези страни във връзка с безвизовия режим, човешките права или правата за лов на риба.
Реклама
Основната фигура е Пиер Антонио Панцери, някогашен евродепутат и понастоящем президент на " Борба с безнаказаността " (Fight Impunity) - асоциация, която твърди, че се бори против безнаказаността и за правораздаване. Панцери наред с други неща е разпределял подкупите сред членовете на Екологичен потенциал и други забъркани.
Бившият евродепутат Пиер Антонио Панцери и създател на Неправителствени организации с името " Борба с безнаказаността " е считан за мозъка " на корупционната скица. Източник: (cc) Wikipedia
Следователите откриха куфари и чанти, цялостни с пари, на разнообразни места в Брюксел: 600 хиляди евро в дома на Панцери, 150 хиляди евро в жилището на Ева Кайли и няколко стотици хиляди евро в хотелската стая на татко й. Партньорът на Кайли - Франческо Джорджи, също е задържан. Джорджи работи като помощник на италиански евродепутат и също взе участие в " Борба с безнаказаността ".

Така обликът на Ева Кайли, която назова Катар " водач в трудовите права ", внезапно се видя в напълно друга светлина. Партньорът й Джорджи към този момент призна, че е член на организация, която е оказвала въздействие на европейската политика за Мароко и Катар, както белгийският вестник Le Soir заяви. Твърди се, че той е управлявал парите. Скандалът значи, че всички скорошни съглашения с Катар, в това число значимото - за правата, които получи самолетната компания на страната, би трябвало да бъдат преразгледани .
Гръцката евродепутатка Ева Кайли, която е лобирала за Катар като " водач в трудовите права ", беше зам.-председател на Екологичен потенциал, преди белгийската полиция да я арестува.
Докато белгийското Министерство на правораздаването работи по случая, мнозина в Брюксел и отвън него се чудят по какъв начин, за бога, това може да се случи през 2022 година, в мястото, което би трябвало да е сърцето на европейската народна власт.
Реклама Размиване на стандартите
Брюксел е хазаин на най-голямата дипломатическа общественост в света: 120 интернационалните организации и над 300 посолства и консулства. Там са основани повече от 37 хиляди чиновници на Европейски Съюз и над 25 хиляди лобисти. За да разберем модела на бизнеса с въздействие в Брюксел, разговаряхме с умел лобист, който работи за страни отвън Европейски Съюз, при изискване да не бъде разкриван.

" Очевидно е, че някои членове на Екологичен потенциал поддържат избрани страни от Персийския залив или други страни. Въпросът постоянно е: каква е повода за това ", сподели той. Подобни желания по думите му може да се коренят в политически възгледи, в нечий генезис или в фамилни връзки - които той в действителност счита за законни. " Но постоянно не може да се наблюдава такава връзка и в тези случаи наподобява, че се случва нещо друго. Невинаги е прям рушвет, само че постоянно виждам на членове на Народното събрание да се оферират пътувания или настойнически позиции . " Лобистът споделя също, че постоянно е виждал евродепутати от " всички политически партии " интензивно да търсят сходни облаги. " Резервациите за заведения за хранене или билетите за избрани събития, несъмнено, могат елементарно да бъдат проведени. "

За абсурда с подкупите от Катар той разяснява: " Тук нещата в действителност излязоха отвън надзор: желае се от ден на ден и повече и явно се дава от ден на ден и повече. "

Николас Айоса работи за неправителствената организация Transparency International EU, която се бори против корупцията. Той ясно прави разлика сред лобизъм и рушвет: " В случая не става дума за лобизъм, а за корупция. Лобирането не включва куфари с 600 хиляди евро в брой и наказателни обвинявания, повдигнати от белгийските управляващи ". Айоса вижда ясна връзка сред този случай и хлабавите правила в Европейския парламент , където самият той е работил от 2008 до 2014 година, в разнообразни области - от правата на индивида до връзките сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. " Според нас това се е случило като част от една обща просвета на безотговорност, която е оставена да тлее в Европейския парламент от десетилетия ", споделя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР