Симеон НиколовКомисията по досиетата започна да обявява за втори, трети

...
Симеон НиколовКомисията по досиетата започна да обявява за втори, трети
Коментари Харесай

Няма такава държава!

Симеон Николов

Комисията по досиетата стартира да афишира за втори, трети и кой ли път лица с принадлежност към Държавна сигурност и да оправдава инспекциите си с поясненията, че разкритите лица са умряли или че са напуснали поста си преди повече от 20 година Например: при инспекцията в Медицинския университет в София са тествани 37 лица. От тях с открита принадлежност към тоталитарните служби е едно лице, което е умряло. Проверката във Варненския свободен университет " Черноризец Храбър " - двама души, единият напуснал поста 1996 година, другият - през 2000 година (т.е. преди 26-22 г.).
Защо наново ги афишират?
На 1 юни Народно събрание одобри дефинитивно ремонти в закона за оповестяване принадлежност към Държавна сигурност, без значение дали към този момент лицето е било огласявано като чиновник или помощник при предходни инспекции, което влезе в протворечие с решението на Върховния административен съд. А то гласи, че Комисията по досиетата няма подготвеност да афишира наново лицата, чиято съгласуваност с някогашните служби към този момент е обявявала. С това явно се избавя закриването на Комисията по досиетата, която от дълго време е с изминал мандат, само че е станала и ненужна.
Аргументът на депутатите от " Демократична България ", че законът не е приключил своята задача, тъй като не е имало лустрация, е безусловно неплатежоспособен. Да си спомним, че в останалите източноевропейски страни възбраната за практикуване на активност на избрани държавни длъжности имаше период от 10-12 години в другите страни. А съответните комисии от дълго време бяха закрити! Но в България още паразитира такава конструкция.
Във време, когато хората изнемогват, а са изправени и пред още по-голям дефицит на средства да оцелеят, да прахосваш 9 млн. лв. годишно плюс още толкоз за здания и леки коли, е закононарушение!
Политици и депутати нямаха смелостта да признаят, че не бяха разкрити идеолозите, същинските виновници, а бе хвърлена групова виновност на всички работили за системата, включвайки даже и военните. Но да продължаваш да прикриваш прахосването на 9 млн. годишно към този момент е безочливост. Да продължаваме да се оправдаваме, че няма пари за изграждане на детски градини и да чакаме разширение на Закона с инспекции на внуците на това потомство или домашните им любимци?
Няма такава страна!

фейсбук
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР