Симаргал се ражда от тъмнината, за да се бори със

...
Симаргал се ражда от тъмнината, за да се бори със
Коментари Харесай

Незрящият писател Иван Янев ще представи премиерно вторият си роман – „Симаргал“

„ Симаргал се ражда от тъмнината, с цел да се бори със светлината, с цел да търси справедливостта и да се насочи на нови завършения с любовта. “ Това е в основата на сюжета на новия разказ на незрящия публицист Иван Янев, в който героят Ян се сблъсква с нови настоящи и злободневни тематики, само че продължава своя път от първия разказ, който издава Иван – „ Феникс “.

„ Във втория разказ нишките не престават, само че съм се опитал по този начин да го структурирам, че човек, който не е чел „ Феникс “, да може да чете „ Симаргал “ без терзания. На фона на всички тези настоящи тематики, неприятности, има огромна обич в романите. Главният воин е по-скоро един несретник във връзка с любовта, макар че има доста дами в живота си, не съумява да задържи любовта на дамите в живота си или пък може би те не го задържат, нещо го кара от вътрешната страна непрекъснато да търси.

С първия си разказ – „ Феникс “, Иван Янев за първи път отваря страница към писането на художествена литература, само че преди този момент написа научни изявления. И с изключение на от света на литературата, Иван се въодушевява и от спорта. През 2010 година стартира да стреля с лък, макар че не вижда целта. С помощта на тактилна стойка, която има опорна точка на ръката, както и със съдействието на треньора, той съумява да се научи да стреля. Иван е капитан на националния тим на България по „ голбал “. Това е единственият параолимпийски спорт с тимове, който се практикува у нас и в който през 2009 година България печели бронзов орден на Европейското състезание в Португалия. Иван практикува и различен вид спорт за незрящи – „ шоудаун “, който е профилиран за хора с увреждания. А за всичките си действия се въодушевява от живота и споделя, че в никакъв случай не е късно и няма спънки пред нас, стига да мечтаем самоуверено и да преследваме фантазиите си.

„ Факт е, че съм доста благополучен от събитието, че започнах да пиша художествена литература. В художествената литература, този свят, който го строи създателя, писателя е неговия свят, досега, до който създателя доближи до читателя, аз усещам една независимост, когато пиша било разказ, или било разкази и ги строя по метод, по който на мен ми харесват и мощно се надявам и на читателите да им харесват. Родил съм се зрящ, само че при детска игра, дете ме удря с прашка и след някои проблеми и в лекуването, оставам изцяло незрящ. При децата обаче тези неща се понасят по-лесно. Много е хубаво човек да има фантазии, мечтайте и следвайте фантазиите си, аз считам, че това ни отличава и от животните - фантазии, обич, страсти, в никакъв случай не е късно, за каквото и да е, до последния си ден, ни е може да изживеем доста свястно нашия живот. И четете, това е доста значимо. “

Иван Янев е приключил и магистърска степен по „ Специална педагогика “ с профил „ Педагогика на зрително затруднените “ в СУ „ Св. Климент Охридски “. През 2019 година приключва в УНСС магистърска степен по „ Публична администрация “ с профил „ Държавна администрация “. В момента учи магистърска стратегия по креативно писане в Нов български университет. От 2006 година работи като специалист в Министерството на образованието и науката. От 2010 година и до момента е ръководител на федерация „ Спорт за хора със зрителни увреждания “. Освен това от 2016 и до момента е член на УС на Съюза на слепите в България. Публикувал е голям брой публикации и книги в региона на историята, спорта, публицистиката и художествената литература.

Романът „ Симаргал “ ще бъде показан премиерно на 12 май от 19 часа в зала „ Витоша “ на хотел „ Маринела “. А повече за романите, вдъхновението, и персоналната история на Иван, чуйте в изявлението с незрящият публицист Иван Янев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР