Силно земетресение удари Мароко късно снощи, до момента се съобщава

...
Силно земетресение удари Мароко късно снощи, до момента се съобщава
Коментари Харесай

Над 800 загинали при земетресение в Мароко

Силно земетресение удари Мароко късно нощес, досега се оповестява за над 800 починали. Най-малко 672 души са ранени. Подобно на други трусове, броят на жертвите нараства, защото обстановката става по-ясна в селските и по-труднодостъпни региони.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази през днешния ден съболезнованията си във връзка със мощното земетресение в Мароко, съобщи Българска телеграфна агенция.

В този сложен ден поддържаме напълно нашите марокански братя и сестри, написа в акаунта си в обществената мрежа Екс Ердоган, който сега е в Индия за присъединяване в срещата на върха на Г-20.

Той изрази съболезнованията си за починалите и пожела бързо възобновяване на ранените.

През февруари Югоизточна Турция бе наранена от две разрушителни трусове със мощ 7,6 и 7,7, при които починаха над 50 000 души.

***

Най-малко 632 са жертвите на мощното земетресение, което разклати нощес Мароко, съобщи Ройтерс, като се базира на мароканската държавна телевизия, написа Българска телеграфна агенция. Данните за жертвите са на мароканското вътрешно министерство. Съобщава се и за 329 ранени. Представител на мароканските управляващи съобщи, че множеството смъртни случаи са в планински региони, които са труднодостъпни. Жители на Маракеш, който е най-близкият до епицентъра на земетресението огромен град, описаха, че в историческата част на града им има паднали здания. Местна телевизия излъчи фрагменти на паднало минаре на джамия, което се е срутило върху коли.

Мароканското вътрешно министерство прикани за успокоение. Това е най-смъртоносното земетресение в Мароко от 2004 година, когато при земен трус починаха над 600 души. Съболезнования във връзка със земетресението в Мароко сервира индийският министър председател Нарендра Моди, който през днешния ден и на следващия ден е хазаин на срещата на Г-20 в Делхи. " Изключително съм тъжен от загубата на (човешки) животи при земетресението в Мароко ", написа Моди в обществената платформа " Екс ", известна до наскоро като " Туитър ".

" В този драматичен час мислите ми са с народа на Мароко. Съболезнования на тези, които са изгубили близки ", се споделя още в обявата на индийския водач. Съболезнованията си сервира и немският канцлер Олаф Шолц. " Ужасни вести от Мароко. В тези сложни часове мислите ни са с жертвите на това опустошително земетресение. Съчувстваме на всички наранени от това естествено злополучие ", се споделя в обява на немския водач в " Екс ", представена от Франс прес.

***

Най-малко 296 са жертвите и 153 са ранените вследствие на мощното земетресение в Мароко, сочи прелиминарен формален отчет, оповестен от мароканското министерство на вътрешните работи, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

„ Според прелиминарен отчет това земетресение е лишило живота на 296 души в провинциите и общините Ал-Хауз, Маракеш, Уарзазат, Азилал, Чичауа и Тарудант ", се споделя в изказване на министерството. Още 153 души са ранени и приети в болница, съгласно същия източник.

Епицентърът на мощното земетресение, с магнитуд 6,8 съгласно Геофизическият институт на Съединени американски щати е бил югозападно от град Маракеш, на 320 км южно от столицата Рабат. Националният център за научни и механически проучвания, основан в Рабат, от своя страна уточни, че земетресението е било с магнитуд 7 и че епицентърът му е бил в провинция Ал-Хауз.

Според мароканските медии това е най-мощното земетресение, което кралството е записало до момента. Според видеа, публикувани в обществените мрежи и свидетелства на очевидци, земетресението е предизвикало обилни материални вреди в няколко града.

Освен в Маракеш, трусът е бил усетен в Рабат, Казабланка, Агадир и Есауира, предизвиквайки суматоха измежду популацията. Много хора са излезнали по улиците на тези градове, страхувайки се от сриването на домовете си, демонстрират видеа, излъчени в обществените мрежи. На фотоси и видеоклипове, оповестени в интернет, се виждат обилни опустошения в Стария град на Маракеш, както и смачкани от парчета и камъни коли.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР