Силна фрагментация(разделянето на света на политико-икономическо блокове, бел. ред.) на

...
Силна фрагментация(разделянето на света на политико-икономическо блокове, бел. ред.) на
Коментари Харесай

Ето какво може да струва разделението на света?


Силна фрагментация(разделянето на света на политико-икономическо блокове, бел. ред.) на международната стопанска система след десетилетия на напредък и икономическа интеграция може да намали световния вътрешен артикул (БВП) с до 7 на 100, само че загубите могат да доближат 8-12 на 100 в някои страни, в случай че софтуерния бранш също се накъса. Това заяви Международният валутен фонд (МВФ) в нов доклад, предава Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Според МВФ лимитирана фрагментация може да редуцира разноските с 0,2 на 100 от световния Брутният вътрешен продукт, само че заяви, че е нужна още работа, с цел да се направи оценка на предстоящите разноски за интернационалната парична система и световната мрежа за финансова сигурност (GFSN).

В оповестения късно през вчерашния ден отчет, се отбелязва, че световните потоци артикули и капитали са останали постоянни след световната финансова рецесия от 2008-2009 година  и повишените търговски ограничавания през последвалите години.

Пандемията от КОВИД -19 и съветската инвазия в Украйна са тествали в допълнение интернационалните връзки и са повишили скептицизма по отношение на изгодите от глобализацията, се показва в отчета на МВФ.

Задълбочаването на комерсиалните връзки се е изразило в по-голямо понижаване на световната беднотия в продължение на години, като в същото време се облагодетелстват потребителите с ниски приходи в напредналите стопански системи посредством по-ниски цени, сочи отчетът.

Разпадането на комерсиалните връзки " ще повлияе неподходящо на страните с ниски приходи и по-малко заможните консуматори в напредналите стопански системи ", съгласно отчета. 

Ограниченията върху трансграничната миграция ще лишат съответните страни от скъпи умения и ще понижат паричните преводи в стопанските системи, в които е налице миграция. По-слабите парични потоци ще намалят директните задгранични вложения, а спадът в интернационалното съдействие ще изложи на риск снабдяването с жизненоважни за обществото артикули.

МВФ заяви, че съществуващите изследвания сочат, че, колкото по-дълбока  е фрагментацията, толкоз по-големи са загубите, а при обособяване на технологиите, доста ще набъбнат и загубите от комерсиалните ограничавания. 

Икономиките на нововъзникващите пазари и страните с ниски приходи евентуално ще са изложени на по-голям риск, защото световната стопанска система е минала повече към " финансова регионализация " и фрагментирана световна система за заплащания.

" С по-малко интернационално шерване на риска световното икономическо фрагментиране може да докара до по-висока макроикономическа неустойчивост, по-тежки рецесии и по-голям напън върху националните запаси ", съгласно отчета.

Той може също да отслаби способността на световната общественост да поддържа страни в рецесии и да усложни развиването на бъдещи рецесии със суверенния дълг. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР