Силите за сигурност на Буркина Фасо убиха трима джихадисти, нападнали

...
Силите за сигурност на Буркина Фасо убиха трима джихадисти, нападнали
Коментари Харесай

Убиха трима от джихадистите, нападнали ресторант в Уагадугу

Силите за сигурност на Буркина Фасо убиха трима джихадисти, нападнали турски ресторант в центъра на столицата Уагадугу, само че към момента има заложници, блокирани вътре в постройката, заяви министърът на връзките Реми Данджину по държавната телевизия.

Предполагаеми ислямски екстремисти откриха огън в ресторанта "Азиз Истанбул " късно нощес и убиха минимум 17 души, а осем са ранени по предварителни данни.

Жертвите са от разнообразни националности и най-малко един от убитите е французин, заяви министърът, представен от Ройтерс и Асошиейтед прес. Френското външно министерство съобщи, че е в непрекъснат контакт с управляващите в Уагадугу и следи обстановката, като посъветва френските жители в африканската столица да заобикалят региона на нападението, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според представител на полицията трима или четирима нападатели пристигнали пред ресторанта с мотоциклети и почнали да стрелят безсистемно по тълпата от многочислени гости в съботната вечер.

Това е втората офанзива против заведение, известно измежду чужденци, в столицата Уагадугу през последните две години.

През януари 2016 година при офанзива против различен кафе-ресторант бяха убити 30 души. Тогавашните трима нападатели бяха чужденци, както твърди "Ал Каида в ислямски Магреб ", която пое отговорност след това, наред с джихадистката формация Ал Мурабитун. Но съгласно специалисти терористичната опасност в Буркина Фасо от ден на ден е с вътрешен генезис.

Западноафриканската страна, която е една от най-бедните в света, граничи с Мали, където от дълго време работят ислямски екстремисти. Северният граничен регион в този момент е твърдина на локален радикализиран просветител - Ибрахим Малам Дике, който пое отговорност за кървави офанзиви в последно време против военни и служители на реда. Неговата формация Ансар ул Ислам се счита за терористична от държавното управление на Буркина Фасо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР